No van sonar les alarmes a la Ciutat de la Justícia de València. Malgrat que les instal·lacions s'havien omplert de fum i, malgrat que l'edifici disposa de detectors de fum i d'un sistema d'alarma, no van sonar i va haver de ser un veí que passejava pel carrer qui va trucar al 112 en veure que sortia fum per una de les finestres de l'edifici de cinc plantes.
La Ciutat de la Justícia valenciana es va cremar aquest diumenge —fet que ha passat de puntetes per la informació diària i del que els polítics n'han parlat poc— i les flames van destrossar el jutjat de primera instància número 3, ple d'arxius i on s'hauria originat el foc, mentre que el número 2 i 4 s'han fet malbé i el número 1 té les parets ennegrides.
La policia encara investiga les causes del foc, tot i que segons apunten algunes informacions, podria tenir el seu origen en un curtcircuit. L'activitat ha quedat suspesa fins a nova ordre ja que podrien haver-se emès gasos tòxics en haver-se calcinat el terra de plàstic. Només resten oberts el Jutjat d'Incidències i de Violència de Gènere i el Jutjat de Guàrdia.
Per què no va sonar l'alarma?
En no sonar l'alarma, tampoc no es van activar altres mesures de seguretat com el tancament automàtic de les portes antiincendis, motiu pel qual el foc es va escampar més ràpidament.
El Mundo ha justificat el fet que l'alarma no sonés posant de relleu que només avisa dels incendis en dies laborals, tot i que asseguren que sí que detecten el fum, però no avisen ningú perquè, a més, no tenen cap mecanisme que transmeti el que està passant a alguna empresa de manteniment o algun servei de bombers.
Això sí, si bé l'alarma hauria detectat el fum segons el mitjà citat, tampoc no va avisar el personal que treballava al Jutjat de Guàrdia i, precisament per això, els bombers van trigar més estona a localitzar el focus del foc. El diari mencionat afegeix també que han quedat afectats menys expedients dels que esperaven.
Les sospites
Moltes personalitats ja han sortit a la càrrega a Twitter i s'han preguntat per quin motiu no s'ha parlat d'això. Entre ells, l'economista Xavier Sala-i-Martin que s'ha qüestionat si això té a veure amb els casos de corrupció del PP i ha emplaçat a periodistes "independents" a investigar què ha passat.
Sala-i-Martin va un pas més enllà i ironitza amb la suposada nota de la CIA publicada per El Periódico i es pregunta per què no va avisar la CIA al director del diari, Enric Hernández, que l'alarma estava desconnectada.
L'economista no ha estat l'únic que s'ha preguntat si aquest incendi té a veure amb els diferents casos de corrupció que afecten els populars.
El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián també s'ha preguntat si, entre tant parlar de Catalunya, hi haurà un moment al llarg del dia per parlar d'aquesta qüestió.
D'altres ho han relacionat amb les diferents morts d'aquests darrers anys entre diferents membres del PP relacionats amb el cas Gürtel, ja que en només tres anys han mort set persones relacionades amb el cas i un d'ells va quedar en coma.
Catalunya, al focus
Sala-i-Martin no ha estat l'únic que s'ha preguntat si "els mitjans que estan rendits al govern [espanyol] pel tema del referèndum" han aprofitat "per provocar un incendi que en destruís proves". A Las Mañanas de Cuatro també s'han preguntat per què no es parla d'aquest incendi.
"És el més trascendent per això ens està ocupant més temps, Catalunya. No és l'únic, respirem, perquè no és l'únic que està passant en aquest país. És més, sembla que aquest fum no ens deixa veure el foc. I és literal perquè n'hi ha hagut un, hi ha hagut foc al tribunal que jutja tots els casos de corrupció del Partit Popular", deixava anar ahir efusivament el presentador del magazine matinal, Javier Ruiz.