Finalment, el Tribunal Suprem ha fet el pas i ha obert una causa contra el fiscal general de l’Estat per revelació de secrets en el cas de la parella d’Isabel Díaz Ayuso. La decisió respon a la petició que van fer Alberto González Amador i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que acusen el fiscal de l’Estat d’haver revelat informació privada amb el comunicat que va difondre la Fiscalia per aclarir que va ser González Amador (i no al revés) qui va admetre el frau a Hisenda i qui va oferir un pacte a la Fiscalia per no entrar a la presó. L’entorn de la presidenta madrilenya havia explicat el contrari i això va portar el Ministeri Fiscal a proporcionar “informació veraç” a la ciutadania que ho desmentia. Ara, l’Alt Tribunal investigarà, específicament, les “revelacions” dels correus entre el fiscal de Delictes Econòmics que portava l’assumpte, Julián Salto Torres, i l’advocat d’Alberto González Amador quan aquests estaven “en poder” del fiscal general de l’Estat i de la fiscal en cap provincial. A parer del Suprem, això va poder tenir “repercussió en el dret a la presumpció d’innocència” de la parella d’Ayuso.

📝 El Suprem obre una causa contra el fiscal de l’Estat per revelació de secrets en el cas de la parella d’Ayuso

👤 Qui és Álvaro García Ortiz, el fiscal general imputat pel Suprem

 

Després de la imputació d’Álvaro García Ortiz, que ha deixat clar que no dimitirà, han arribat les reaccions en cascada: el govern espanyol li ha mostrat el seu “suport total”, el PP ha exigit la seva dimissió immediata perquè no continuï “contaminant tot el que fa la Fiscalia”, els fiscals conservadors l’han acusat de generar una “tensió sense precedents” i els fiscals progressistes han verbalitzat la seva “total discrepància” amb l’argumentació del Suprem. Anem per pams.

El TSJ de Madrid no va esmentar les “revelacions” dels correus als quals el Suprem vol posar la lupa

La decisió d’aquest matí del Tribunal Suprem és una resposta a l’exposició raonada que li va elevar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid el juliol fruit de la querella que va presentar l’abril Alberto González Amador contra la fiscal en cap de Madrid. Ara bé, en la seva interlocutòria, de nou pàgines, el TSJM no esmentava en cap moment que el fiscal general de l’Estat hagués de ser investigat pel fet que els correus entre el fiscal del cas i la parella d’Ayuso haguessin estat “revelats”. La seva petició d’investigar Álvaro García Ortiz s’articulava únicament sobre la nota informativa de la Fiscalia Provincial de Madrid: esgrimia que, com que contenia una “exhaustiva, minuciosa i detallada narració, descripció i seqüència dels fets”, havia implicat la “divulgació de dades i informació que no pot ser revelada a tercers” i havia “perjudicat” Alberto González Amador. Tanmateix, la interlocutòria del Suprem reconeix ara que, de la transcripció de la nota controvertida, es dedueix que, “aparentment, no hi ha informació indegudament revelada” en la “nota controvertida” a causa del “coneixement públic dels fets”.

Així doncs, un dels extrems que el Suprem pretén investigar és “com van tenir accés els mitjans de comunicació als correus, hores abans a donar publicitat a la nota informativa, quan estaven en poder del fiscal general de l’Estat i de la fiscal en cap provincial”. Ens hem de remuntar al 13 de març. L’Alt Tribunal assenyala que el fiscal del cas va enviar els correus a Álvaro García Ortiz a les 22 hores. Ara bé, la Fiscalia recordava fa dues setmanes que el seu contingut “es va publicar a El Mundo a les 21.29 hores del 13 de març”, cosa que la portava a concloure que és “obvi” que “no va poder procedir de la Fiscalia General de l’Estat”. El País ho va publicar l’endemà a les set del matí i tres hores i mitja més tard la Fiscalia Provincial de Madrid va difondre el seu comunicat.

Álvaro García Ortiz es defensa: “La Fiscalia va garantir el dret de la ciutadania a rebre informació veraç”

Poc després de conèixer-se la seva imputació, el fiscal general de l’Estat ha difós un comunicat en el qual descartava per complet dimitir, convençut que seguir en el càrrec és “el menys costós i el més prudent” per a la institució i “reforça la independència de la Fiscalia”. El fiscal general de l’Estat reiterava que tenia la necessitat de replicar les “falsedats” que “comprometien la imatge de la institució i d’alguns dels seus integrants” i insistia que la nota explicativa s’enquadrava en el seu àmbit de les competències: “Informar dels assumptes rellevants que conegui per garantir el dret de la ciutadania a rebre informació veraç”.

📝 El fiscal de l’Estat no dimiteix malgrat la imputació del Suprem: “És el menys costós i el més prudent”

 

La Moncloa defensa l’actuació de la Fiscalia: “Pot ser delicte explicar la veritat?”

La posició del govern espanyol davant de la imputació del fiscal general de l’Estat ha estat de suport ferri i infrangible a Álvaro García Ortiz. Sense matisos. El discurs que prové de la Moncloa avala fil per randa l’actuació de la Fiscalia i comparteix la decisió del fiscal de l’Estat de negar-se a dimitir. “Quedarà en res”, ha pronosticat aquest matí Félix Bolaños, mostrant la seva “confiança” que la Justícia “prevalgui” i que “ningú pugui tenir problemes per dir la veritat i desmentir un bulo”. Fonts pròximes al ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts argumentaven als passadissos del Congrés que aquest auguri respon al convenciment que serà així perquè els periodistes no revelaran les seves fonts davant del jutge. “De veritat pot ser delicte al nostre país explicar la veritat i desmentir un bulo propagat per un delinqüent confés i per la seva parella?”, s’ha preguntat Bolaños, que ha reivindicat que la Fiscalia “va complir el seu deure” i es va limitar a “explicar la veritat objectiva del que estava passant”.

📝 La Moncloa mostra el “suport total” al fiscal de l’Estat: “Va complir el seu deure de protegir la veritat”

 

 

El PP exigeix la seva dimissió: “No pot continuar contaminant tot el que fa la Fiscalia”

Al llarg del dia d’avui, també ha quedat clar que el fiscal general de l’Estat ha fet orelles sordes a la petició de dimissió immediata que li ha plantejat el PP. “Hauria de dimitir aquest mateix matí”, ha exigit Cuca Gamarra des del Congrés. I és evident que no ha estat així. De fet, el comunicat de García Ortiz negant-se a apartar-se ha arribat pocs minuts després de la roda de premsa de la secretària general dels populars. “No pot seguir ni un minut més en el càrrec, no pot continuar contaminant tot el que fa la Fiscalia”, ha argumentat. Per al PP, Álvaro García Ortiz no va complir el mandat “d’atendre’s en tot moment als principis de legalitat i neutralitat”. I Gamarra, és clar, també ha disparat contra Pedro Sánchez: ha afirmat que la imputació del fiscal de l’Estat se suma a “l’infinit degoteig de corrupteles i anomalies que sotgen el govern espanyol” i ha lamentat “l’absoluta degradació de les institucions que avança cada dia i ho inunda i ho taca absolutament tot”.

📝 El PP exigeix la dimissió del fiscal de l’Estat: “No pot continuar contaminant tot el que fa la Fiscalia”

 

 

Divisió en les associacions de fiscals: la conservadora demana la seva dimissió per “dignitat” i la progressista “discrepa” de l’argumentació del Suprem

Les reaccions també han arribat des d’associacions de fiscals. L’Associació de Fiscals (AF), la majoritària i conservadora, ha denunciat que la imputació d’Álvaro García Ortiz “planteja, lamentablement, dubtes sobre la seva actuació que afecten de manera intolerable la institució” i ha lamentat que la Fiscalia es trobi en una situació “tan crítica i lamentable”. “No pot mantenir-se en el càrrec si valora la dignitat de la carrera fiscal, de la Fiscalia, de la institució garant de la legalitat i dels drets dels ciutadans”, ha afirmat Cristina Dexeus. Per a la presidenta de l’AF, la condició d’investigat al fiscal general de l’Estat “genera una tensió sense precedents en la institució i erosiona la credibilitat de l’actuació” dels fiscals.

Lluny d’això, la Unió Progressista de Fiscals ha volgut mostrar en un comunicat la seva “total discrepància amb l’argumentació” del Suprem. La UPF s’alinea amb els “posicionaments i argumentacions jurídiques” de la tinenta fiscal de l’Alt Tribunal segons els quals “els fets investigats, de cap manera, revesteixen les característiques de delictius”. En aquest sentit, la UPF avala la versió del fiscal general de l’Estat i afirma que la nota informativa “s’emmarca en l’obligació del Ministeri Fiscal de proporcionar a la ciutadania una informació veraç” i “no va aportar o no va revelar cap dada que no fos ja coneguda per l’opinió pública”. Així mateix, mostra la seva “profunda preocupació per la pressió i el desgast” al qual està sent sotmesa la Fiscalia General de l’Estat. “La UPF vol, avui amb més força, reiterar el nostre suport a l’actuació del Fiscal General de l’Estat i de la Fiscalia Provincial de Madrid”, conclou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!