Unes cinc-centes persones han omplert aquest dissabte els carrers de Vilafranca del Penedès per protestar contra la sentència de presó d'Adrián Sas, un jove condemnat per haver agredit dos policies en el marc de les manifestacions del primer aniversari de l'1-O. Les persones que han intervingut en l'acte convocat a la plaça de la Vila han volgut mostrar el seu suport al jove represaliat, denunciar el paper de l'acusació de la Generalitat en la condemna i exigir la seva absolució. La protesta va ser convocada aquesta setmana després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimés el recurs de l'activista independentista i confirmés la sentència de tres anys i mig de presó. L'acte a Vilafranca ha començat a les set del vespre, però al voltant de les vuit la tensió entre manifestants i policies (Policia Local i Mossos) ha incrementat, després que els independentistes hagin aixecat barricades i incendiat contenidors. Finalment, però, no hi ha hagut cap càrrega policial ni detinguts. 

Absolució

Adrián Sas no s'exiliarà. Així ho ha anunciat el mateix represaliat de l'1-O des de la plaça de la Vila de la seva ciutat, Vilafranca. Tal com ha explicat durant el seu torn en els parlaments, si abandona "els carrers" és perquè els Mossos l'han tancat amb una sentència injusta, ha explicat el jove activista. L'absolució, han volgut deixar clar els activistes, és l'últim recurs perquè Sas no entri a presó. Precisament en aquest sentit es va pronunciar el grup en suport de Sas després que el TSJC desestimés el recurs contra la sentència de l'Audiència de Barcelona: "És per culpa de l'agreujant que va presentar la Generalitat que la condemna supera els dos anys i, per tant, implica l'entrada a presó del nostre company. La mateixa Generalitat que abans del judici ens havia promès que retirarien part de l’acusació", van expressar en un comunicat. 

 

manifestacio adrian sas vilafranca   guillem ramos

Manifestants a favor de l'absolució de l'activista Adrián Sas / Guillem Ramos

Tensió

Un cop finalitzat l'acte, els manifestants han omplert els carrers amb pancartes en suport de l'activista independentista i, després d'incendiar almenys un contenidor, s'han acostat a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. En un punt molt tens del vespre, els Mossos han arribat a apuntar els manifestants amb pistoles de foam. Escassos minuts després, però, les barricades s'han dissolt. 

 

Crema d'un contenidor a Vilafranca / Guillem Ramos 

Aquesta no és la primera vegada que Vilafranca viu incidents arran del cas contra Sas. Ara fa gairebé un any, els Mossos van carregar contra manifestants que protestaven contra la condemna imposada per l'Audiència de Barcelona, la mateixa que el TSJC ha confirmat aquesta setmana. 

 

Foto principal: manifestants a favor de l'absolució d'Adrián Sas a Vilafranca / Guillem Ramos