Hi ha reaccions que amb molts esforços poden mirar de contenir-se, però difícilment es poden dissimular. La direcció d'ERC s'ha conjurat per esquivar les crítiques i tirar-se-les a l'esquena per protegir un interès major, que és la investidura de Pere Aragonès. En privat, però, ja han fet arribar a Junts el seu malestar amb determinades actituds i declaracions, els últims dies, i la necessitat d'iniciar una "desescalada verbal".
L'entorn d'Aragonès intenta aïllar l'aspirant a president del soroll d'aquests dies. Quim Torra l'ha situat a la diana de les crítiques amb la publicació del seu llibre on l'acusa de ser un convidat de pedra, sense res a aportar, a les reunions de govern. L'equip de l'encara vicepresident expressa a ElNacional.cat el seu "respecte pel que cadascú consideri que ha viscut".
Les mateixes fonts insisteixen que Aragonès no ha llegit el llibre de Torra i que la seva prioritat és no només formar govern, sinó gestionar el dia a dia mentre això no arriba. Això sí, puntualitzen que en contra del que ha assegurat Torra, ell i Aragonès sí que han mantingut el contacte després de la inhabilitació. Expliquen, en aquest sentit, que cada vegada que hi ha hagut un canvi important pel que fa a les restriccions anti-Covid, el vicepresident s'ha posat en contacte amb ell per compartir la decisió.
Esmena a Borràs
Si bé la recepta autoimposada passa per no entrar en una espiral pública de retrets amb aquells amb els quals aspiren a tornar a compartir executiu, segons fonts directes de les converses entre totes dues parts, ERC ha recriminat a Junts algunes de les manifestacions dels darrers dies. Així, per exemple, aprofitant que els partits independentistes van recuperar les reunions de coordinació prèvies a la Mesa del Parlament, els dos representants republicans, Anna Caula i Ruben Wagensberg, van traslladar a Laura Borràs que van trobar fora de lloc que el seu discurs de proclamació portés implícita una esmena a la presidència de Roger Torrent.
La presidenta de la cambra hauria tret ferro a l'assumpte, replicant-los que no hi havia cap mala intenció en les seves paraules. L'explicació no ha convençut a les files d'ERC. En una entrevista al programa Planta Baixa de TV3, el diputat Ernest Maragall, que va presidir la mesa d'edat durant la sessió de constitució del Parlament, ha qualificat "d'inacceptable" el "menyspreu al president Torrent" durant la intervenció de Borràs, divendres passat. "El silenci", ha dit, "va ser clamorós, clamorós en el sentit negatiu".
Un nou òrgan de coordinació
Per més que s'esmercen en tornar a sintonitzar, la desconfiança sobrevola la interlocució entre ERC i Junts i això dificulta l'avenç cap a un acord de govern. Els republicans detecten que el partit de Puigdemont pretén utilitzar el calendari al seu favor i fer servir el temps com un factor més de pressió en la negociació.
Precisament, un dels punts que treballen totes dues parts és el disseny d'un òrgan de coordinació que serveixi per compassar estratègies i, a la vegada, per apagar incendis abans que es converteixin en crisis de govern. La voluntat és que aquí s'hi integri també la CUP, en cas que els anticapitalistes quedin fora del govern, i fins i tot, quan calgui, representants de les entitats sobiranistes. En discussió, si ha de ser a partir de reformular el Consell per la República o creant un nou espai allunyat de la polèmica associada a l'ens que pilota Carles Puigdemont i que ERC ha vist sempre amb recel i tints partidistes.
A la imatge principal, Aragonès, Torrent i Borràs el dia de la constitució del Parlament. / ACN