La Diputació de Lleó va aprovar aquesta setmana una moció a favor d'independitzar-se de Castella la Vella (amb els vots del PSOE i de la Unió del Poble Lleonès), mitjançant la constitució de la Regió Lleonesa —que històricament també ha inclòs les províncies de Zamora i Salamanca—. En aquesta línia, l'alcalde de Lleó, el socialista José Antonio Díez, ha apostat per unir-se amb Astúries. Sigui quina sigui l'opció escollida, el govern espanyol ha vist amb bons ulls la proposta. Ara, la independència de Lleó podria quedar en mans dels militants del PSOE i del Congrés.

Què cal saber del lleonesisme, el moviment 'indepe' que pot canviar l'organització de l'Estat
 

Així ho ha plantejat el secretari general del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, que ha reclamat un pronunciament del Congrés dels Diputats sobre les aspiracions autonomistes. En un extens comunicat de divendres, el líder autonòmic socialista ha considerat que l'aprovació de la moció ha canviat l'escenari i "s'obre un camí que el mateix govern d'Espanya ha considerat legítim i que escoltarà". També ha defensat que la posició del partit en un afer de tan especial transcendència l'hauran de fixar els militants mitjançant una consulta —com estableixen els estatuts.

Tanmateix, Tudanca ha reclamat claredat i concisió en el model que es vol seguir, alhora que ha recordat que en poques setmanes s'han escoltat diferents propostes: des de la Regió Lleonesa (Lleó, Zamora i Salamanca) a només Lleó, passant per una autonomia formada per Lleó i Astúries. En qualsevol cas, el dirigent socialista ha insistit en el fet que caldrà seguir-se el camí marcat per la Constitució i ha admès que ha arribat el moment de revisar l'estat autonòmic. "Cal ser valents i coherents", ha dit.

Finalment, ha destacat que té clar que el problema del descontentament dels lleonesos en el marc de l'actual Castella i Lleó l'ha generat la gestió del PP en les últimes dècades. I és que amb Alfonso Fernández Mañueco "s'han exacerbat les desigualtats i les diferències en serveis públics, en infraestructures, en desenvolupament i en drets". També ha afegit que el deteriorament demogràfic i econòmic de Lleó, així com els grans desequilibris pel que fa a la resta de la comunitat autònoma, és estremidor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!