L’independentisme català ha acusat aquest dimecres al govern espanyol de compartir amb el Marroc l’ús de Pegasus per espiar rivals polítics. Ha estat la diputada d’Esquerra Republicana Marta Rosique qui ha assegurat que l’executiu presidit per Pedro Sánchez “no està en contra de l’espionatge” perquè “és una política el seu govern”. “Van iniciar l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme el 2019, amb el seu govern, no el del PP”, ha asseverat la republicana des del faristol del Congrés.

🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA

Segons Rosique, això explica el motiu pel qual Sánchez no està interessat en investigar l'espionatge amb Pegasus al seu propi mòbil per part de Marroc. "L'únic motiu pel qual algú decideix no investigar-ho és que la informació que tenen és realment tan fosca i delictiva que és millor que no surti a la llum", ha assenyalat com a hipòtesi la parlamentària, a més d’acusar el PSOE d’haver estat “còmplice i promotor de la política d’Estat de reprimir el moviment independentista amb jutges, policia i Hisenda”.

La diputada d’ERC ha assenyalat que una demostració d’aquesta persecució a l’independentisme català per part de la maquinària de l’Estat són les noves informacions aparegudes en alguns mitjans espanyols: la setmana passada es publicava que l’Audiència Nacional assenyala Marta Rovira i altres càrrecs d’Esquerra Republicana com a impulsors del Tsunami Democràtic.

 

En una mateixa línia s’ha pronunciat la líder de Junts per Catalunya a Madrid, Míriam Nogueras, que ha sortit al faristol del Congrés a assenyalar les contradiccions de la política exterior del govern espanyol. Ha denunciat, per exemple, que Espanya signi en el Consell Europeu resolucions de suport al poble uigur (una ètnia que la Xina deté en “campaments de reeducació” i, alhora, no denunciï aquesta qüestió en la seva visita amb Xi Jinping.

El debat al Congrés ha tingut lloc amb motiu d'una compareixença de Pedro Sánchez a petició pròpia per donar explicacions sobre els acords del Consell Europeu, Ucraïna i la relació amb el Marroc. És per això que Nogueras també ha preguntat quin sentit té que Espanya “tingui ministre d’Interior o d’Exterior” si la política exterior i de fronteres “la marca el Marroc”.

 

El Reial Madrid, l’equip del règim

Per últim, el debat dels darrers dos dies que protagonitza el món del futbol s’ha colat també al Congrés dels Diputats. En referència al rei emèrit Joan Carles I i a la seva assistència d’aquest dimarts al partit entre el Chelsea i el Reial Madrid, Nogueras ha denunciat que “mentre els corruptes poden venir al Regne d’Espanya per participar en regates després de passar per Londres per veure el club del règim, els polítics catalans continuen perseguits i a l’exili”. D’aquesta manera la líder de Junts ha fet referència a l’acte de revisionisme històric que va realitzar el club blanc el passat dilluns; intentant fer creure que el club del règim franquista no era el Madrid, sinó el Barça.