Catalunya no és l'únic territori que es mobilitzarà l'11 de setembre. Sortu, un dels principals partits polític de l'esquerra basca, ha anunciat una manifestació per aquesta jornada a Sant Sebastià sota el lema Independentziarako indarra (força per a la independència). Una convocatòria que coincidirà, precisament, amb la celebració de la Diada de Catalunya, on ja s'han preparat diversos actes diferents, incloent-hi també la de l'Assemblea Nacional Catalana a les 17.14 hores i que s'espera que sigui la més multitudinària. Al País Basc, la protesta coincidirà amb la Kontxako Bandera (Bandera de la Concha), una competició de rem amb traineres que es disputa a la badia de la capital guipuscoana els dos primers caps de setmana de setembre.
Representants de Sortu han presentat aquesta mobilització en una roda de premsa a Sant Sebastià, assenyalant que la força per a la independència "no és una simple reivindicació". "Ens referim a una força, a una lluita, a un clamor capaç de canviar-ho tot. Així doncs, més enllà de la reivindicació, estem disposats a abordar aquest camí, per la qual cosa prendrem els rems i navegarem", han manifestat segons explica Europa Press. En aquest sentit, han ressaltat que "vivim temps inestables i incerts" amb recessió econòmica, crisi energètica, guerres interminables, violències múltiples, i intents per a mantenir-nos atrapats en qüestions passades del conflicte polític, com les contínues referències del Partit Popular a ETA. No obstant això, han demanat no caure en la desesperació perquè "aquest país necessita donar ciavoga completa".
"Una Euskal Herria lliure, socialista, feminista"
"El poble basc vol i necessita una transformació, amb un altre color, amb il·lusió. És aquest el moment de prioritzar el comunitari. És aquest el moment de remar fort, amb cada cop de rem anem canviant els fonaments del nostre poble, que perviu i busca garanties perquè les condicions de vida de tots siguin dignes", han afirmat. Des de Sortu, han considerat que cal fer front a les crisis, però han defensat que "no la poden pagar les de sempre, les dones, les joves, les persones racialitzades, les pensionistes, les treballadores". Per això diuen que és necessari adoptar mesures immediates que protegeixin les persones, l'economia, l'ocupació i els salaris i que garanteixin el benestar energètic de la societat. "Una Euskal Herria lliure, socialista, feminista, de parla basca, ecologista, sense preses, exiliades, ni deportades polítiques. És aquí on ens dirigim sense esperar que es calmi la mar i ni que cessi el temporal", han subratllat els representants de l'esquerra abertzale, al mateix temps que han assegurat que estan treballant per a obtenir i construir sobirania per a apropar-se en els pròxims mesos a la independència".
Al seu entendre, "la ciavoga precisa d'un lideratge diferent, tant al País Basc com a Guipúscoa". Un canvi que ha de liderar, precisament, l'independentisme d'esquerra perquè "té tota una alternativa i propostes concretes per a aquest poble". Ara que arriben aviat les jornades electorals, amb les municipals el maig de l'any vinent i les generals a finals d'any, s'han mostrat convençuts que en aquest curs polític, tenen oberta de "bat a bat" la possibilitat de crear una ona favorable. "En aquesta mar regirada no hi ha res escrit. Hi ha una bandera en joc i ens correspon avançar amb ambició, il·lusió i força. No ens referim únicament a reivindicar, sinó a construir. Aquí radica l'essència de la nostra lluita, l'èpica, en la construcció d'un país amb les seves gents", han conclòs.