L'independentisme ha donat l'enhorabona a l'activista i cantautor Lluís Llach després de ser nomenat nou president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'exdiputat de Junts pel Sí ha aconseguit la presidència de l'entitat independentista en la sisena votació i després que el dissabte passat, a l'Assemblea de Vilafranca del Penedès, no aconseguís els 2/3 dels vots del secretariat nacional necessaris per a la presidència. Un dels que ha felicitat Lluís Llach és el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que ha remarcat que el moment actual "ens obliga a reforçar totes les estructures de la societat civil en el camí cap a l'alliberament nacional". "En l'objectiu comú, des d'Òmnium sempre hi serem", ha remarcat través de X. 

El Consell de la República també ha felicitat Lluís Llach com a nou president de l'ANC. "Des del Consell desitgem que la teva gestió estigui plena d'encerts i que continuïs impulsant el camí cap a la llibertat de la nació", ha dit l'ens presidit pel president Carles Puigdemont. Llach substituirà Dolors Feliu al capdavant de l'ANC i enterra d'aquesta forma l'opció d'un reimpuls d'una llista cívica que pretenia fer la fins ara presidenta de l'entitat. A més, l'Associació de Municipis per la Independència també ha donat l'enhorabona a Lluís Llach i li han desitjat que "revitalitzem aquest espai transversal d’entitats que tants fruits ens ha donat a favor del país i de la independència". 

En l'àmbit dels partits, el president a l'exili i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha donat l'enhorabona al cantautor: "Estic segur que la teva expertesa tornarà a fer de l'ANC un actor potent de la societat civil i alhora per ajudar a refer la unitat independentista massa temps ajornada. Visca Catalunya lliure!". A més, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha desitjat a Llach "molta sort i tots els encerts per a tu i per al conjunt de l'Assemblea", mentre que la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha donat l'enhorabona a Llach, a qui ha descrit com un home "compromès amb el país i la independència". "Podent ser a casa teva després d’una brillant i modèlica trajectòria professional et compromets amb Catalunya presidint l'ANC", ha dit Borràs a través de X. Del món de Junts per Catalunya també han felicitat Llach el número 3 de la candidatura de Junts per Catalunya a Europa, Aleix Sarri, la diputada al Congrés, Pilar Calvo, o el diputat al Parlament Joan Candell. 

Per part d'Esquerra Republicana, l'expresidenta del Parlament i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, també ha donat l'enhorabona a Llach, a qui ha desitjat "molta sort i encerts". "El País necessita una ANC forta i cohesionada per continuar lluitant per la independència de Catalunya", ha remarcat Forcadell. També l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha felicitat Lluís Llach, juntament amb l'exdiputat de la CUP Antonio Baños