L'independentisme s'ha activat en diversos fronts després de les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo, que ha vinculat directament el Centre Nacional d'Intel·ligència amb els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Des de Barcelona, el Govern de la Generalitat estudia accions legals que es puguin emprendre. Des de Madrid, els grups independentistes catalans, però també bascos i gallecs, s'han aliat per a tornar a registrar una nova petició de comissió d'investigació sobre els atemptats al Congrés dels Diputats. La iniciativa està firmada per ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu i el BNG, i la registraran aquest dimecres. És previsible que la Mesa torni a vetar la iniciativa com ja ha fet en el passat.
Els grups signants de la comissió d'investigació ho han considerat oportú després de les declaracions de Villarejo avui a l'Audiència Nacional, on ha culpat l'exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán de voler "donar un ensurt a Catalunya" amb aquells atacs i que en el desenvolupament de l'operació hi hauria hagut un "error de càlcul". Els partits asseguren que és "una acusació greu de col·laboració del CNI amb cèl·lules terroristes gihadistes" i que s’evidencia "la utilització del terrorisme d'Estat contra població civil per part dels serveis d'intel·ligència i els cossos de forces i seguretat de l'Estat".
D'aquesta manera, segons el comunicat donat a conéixer per algunes d'aquestes formacions, la comissió "busca conèixer al detall la relació de l'imam responsable dels atemptats de Cambrils i Barcelona amb el CNI, la seva retribució -si n'hi va haver-, durada i objecte final d'aquesta relació". També volen "esclarir la correlació d’errors en la cadena de comunicació i coordinació entre les forces policials en relació a la figura del Imam de Ripoll", així com les mesures de control sobre Abdelbaki Es Satty. Finalment, la comissió té per objectiu "proposar les mesures oportunes de prevenció i control dels confidents de la policia i establir quines van ser les responsabilitats polítiques i de qualsevol altra índole envers els atemptats d'agost a Barcelona i Cambrils".
No és el primer cop que una iniciativa així és registrada al Congrés dels Diputats. Hi ha dos precedents previs, tots dos tombats per la Mesa de la cambra. L'últim intent va ser el de Junts per Catalunya i ERC el juliol del 2019, on també reclamaven investigar la relació de l'imam Abdelbaki Es Satty amb el CNI arran de diverses informacions periodístiques. Llavors, l'òrgan de govern del parlament espanyol va inadmetre-la a tràmit argumentant que les activitats del CNI estan sotmeses a l'escrutini de la comissió que controla l'ús de fons reservats.