El setmanari nord-americà The New Yorker ha confirmat les sospites que l'Estat espanyol ha espiat els líders independentistes amb un programa israelià, anomenat Pegasus. Una investigació que ha posat a la llum que més de seixanta han estat afectats, entre ells tres presidents de la Generalitat (Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas), per les clavegueres de l'Estat espanyol. Totes les sospites apuntes que ha estat els serveis d'intel·ligència espanyols, que no han tingut cap mirament per jugar brut i espiar els dispositius electrònics de tot l'entorn sobiranista, des de partits, associacions, periodistes, empresaris... És per això que s'ha anunciat una roda de premsa unitària en representació de les víctimes del que la plataforma d'investigació canadenca CitizenLab ha anomenat CatalanGate. Compareixerà en bloc el president a l'exili i president de Junts, Carles Puigdemont, l'exvicepresident i president d'ERC, Oriol Junqueras, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. A més, també hi assistiran l'investigador de l'organització Citizen Lab John-Scott Railton i l'exrelator especial de l'ONU sobre llibertat d'expressió David Kaye.
Les víctimes d'aquest moviment de les clavegueres de l'Estat, que ja es va denunciant des de fa temps, es pronunciaran aquest dimarts 19 d'abril al Parlament Europeu. La compareixença serà conjunta, on tindrà representació cadascun dels partits i entitats afectades. "Demanarem responsabilitats i anunciarem les mesures que prendrem", han assegurat. La resposta contra aquest "atac intolerable" també serà unitària, han declarat. Per tal d'internacionalitzar la causa, i com ha estat revelada per mitjans estrangers, la roda de premsa serà en francès i en anglès, però amb resums en català. D'altra banda, des del Govern s'ha anunciat que el president de la Generalitat i també afectat pel CatalanGate, Pere Aragonès, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, oferiran també aquest dimarts a les 16:30 una roda de premsa a la Generalitat, acompanyats pels consellers, per informar sobre el cas.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, un dels tres presidents independentistes espiats, ha estat dels primers a mostrar la seva indignació amb el cas d'espionatge i ho ha fet a través d'un fil a Twitter. "L'operació d'espionatge massiu contra l'independentisme català és una vergonya injustificable. Un atac als drets fonamentals i a la democràcia extremadament greu. Un exemple més de la repressió contra un moviment pacífic i cívic. Arribarem fins on calgui". En un altre de les piulades del president Aragonès, demana arribar al fons de la qüestió: "Aquest software d'espionatge només pot ser adquirit pels Estats. El govern espanyol ha de donar explicacions immediatament i arribar fins al final. No valen excuses. Espiar representants de la ciutadania, advocats o activistes pels drets civils és una línia vermella".
El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha respost ràpidament al cas d'espionatge que s'atribueix als serveis d'intel·ligència espanyols. Amb contundència, ha denunciat que "Hem estat espiats de manera massiva i il·legal a través d’un programa que només poden tenir els Estats. Polítics, advocats i activistes, víctimes de la guerra bruta de l’Estat espanyol per lluitar contra una idea legítima".