L'independentisme ha sortit de la reunió amb els eurodiputats convençuts que encara hi ha partit. Segons diuen, el cas Pegasus encara té molt de recorregut, al marge de la crítica “per l’obstruccionisme” del govern espanyol que han repetit en l’última setmana. Per això Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP esperen que l’Eurocambra en prengui nota, que actuï contundentment per evitar que es repeteixin més casos d’espionatge i que prohibeixi l’ús d’aquests programes, tal com va aprovar en una resolució del Parlament de Catalunya. Després de trobar-se amb la missió europea a la seu del Parlament Europeu a Madrid, els representants independentistes tenen la sensació que l’espionatge massiu encara desperta interès a Brussel·les i confien que es prohibeixi programaris d'espionatge com Pegasus.

En una compareixença conjunta des de la delegació de Blanquerna a Madrid, Marta Vilalta, d’Esquerra, ha opinat que “la carpeta Pegasus és ben viva, des de tots els fronts perquè es faci justícia en tots els casos”. Vilalta ha pregat que la missió europea “busqui el màxim de fets i de conclusions” amb l’objectiu de “posar les bases de garanties de no repetició”. Els republicans aposten perquè “quedin clares les regles de joc” i els europarlamentaris “puguin ser proactius i posar llum en allò que les institucions espanyoles no estan fent”.

ERC i Junts comparteixen que, del resultat de la comissió, n’ha de sortir “la regulació i la prohibició de Pegasus”. “S’hauria de fer una moratòria i prohibir l’spyware perquè no permet cap garantia sobre les persones”, ha afirmat Rius des de Blanquerna. A més, Rius ha afegit que espera que “es facin valdre els valors fundacions de la Unió Europea” i que es constati “l’obstruccionisme” de les autoritats espanyoles i que se sàpiga “qui hi ha darrere de Pegasus”. Pel portaveu de Junts, ha quedat demostrat “l’actitud bel·ligerant dels diputats del PSOE i del PP” en la reunió de la comissió, on s’ha enganxat amb l’exministre Juan Ignacio Zoido. A més, Rius ha promès que, aprofitant la presidència espanyola de la Unió Europea, “redoblaran la pressió perquè Pedro Sánchez n’hagi de donar explicacions”.

Retret de Junts a ERC

La imatge d’unitat no ha estat completa perquè Rius ha tret els pactes d’Esquerra amb el PSOE. “Difícilment a nivell europeu costa d’entendre que donis suport a un govern que t’espia”, ha dit Rius al costat de la mirada rígida de la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, després de lamentar que els espiats de Junts no compartiran taula demà amb la missió europea, al costat d’Aragonès, Serret i Maragall. Fonts d’Esquerra matisen que els espiats de Junts també han tingut veu aquest dilluns, n’han tingut al Parlament Europeu i en tindran aquest dimarts a la comissió de Defensa al Congrés dels Diputats. Per la CUP, Montserrat Vinyets ha vist “un intent dels grans poders d’obstaculitzar qualsevol investigació” i ha denunciat que “el PSOE i el PP han conspirat per donar la menor rellevància possible a la comissió”.

 

Dimarts, agenda atapeïda

La primera jornada s'ha tancat amb una reunió a porta tancada entre els eurodiputats i el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Pascual Navarro. La ruta la tanquen amb una entrevista amb tres periodistes de mitjans editats a Madrid. L’agenda d’aquest dimarts arrencarà a les 9 del matí. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, i el regidor a Barcelona Ernest Maragall tindran un cara a cara en la condició de víctimes. En aquest punt és on Junts per Catalunya té la mosca al nas perquè hi han reclamat "transversalitat".

A mig matí es veuran amb el director de Seguretat i Justícia del Defensor del Poble, Andrés Jiménez i, al migdia, la delegació es traslladarà al Congrés dels Diputats, on s’hi estarà fent el debat per la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. El comitè hi va perquè hi té concertada una trobada a porta tancada amb diputats que són membres de la Comissió de Defensa i Secrets Oficials, entre ells tres diputats espiats: Míriam Nogueras (Junts) i Jon Iñarritu (Bildu). S’hi estaran al migdia abans de tornar a la seu del Parlament Europeu a Madrid.