Acció conjunta de l’independentisme de tot l’Estat davant del 40 aniversari del 23-F. Els grups d’ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu i el BNG plantaran el rei Felip VI en l’acte que li ha muntat el Congrés dels Diputats. Però han volgut fer sentir la seva veu, amb la lectura d’un manifest. Les forces independentistes i sobiranistes no només han impugnat el relat oficial de la Transició espanyola, sinó també la figura del rei Joan Carles I, que avui serà blanquejada malgrat trobar-se fugit als Emirats Àrabs. De la mateixa manera també han registrat una iniciativa perquè el govern espanyol desclassifiqui tots els documents relatius a aquell intent de cop d’estat ara fa quaranta anys.
En el document, que han llegit diputats de tots les formacions signants, denuncien que “avui fa 40 anys, després dels esdeveniments del 23-F, una operació d’Estat va reforçar i va blindar els pilars i valors del règim establert en la mal anomenada transició democràtica espanyola, amb la figura del Rei i l’Exèrcit com els seus majors garants”. I afegeixen en aquest sentit: “Pilars i valors antidemocràtics d’on neixen la repressió, la desigualtat, la injustícia, la corrupció i la conculcació de drets i la retallada de llibertats que es mantenen fins al dia d’avui”. El règim del 78 és “el candau que impedeix” l’avenç nacional i social.
El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, s’ha mostrat convençut que “ara que se sap el paper de M. Rajoy, segurament d’aquí molt poc sabrem el paper real de la Casa Reial el 23-F”. Per la seva part, Jaume Alonso-Cuevillas, de Junts, ha assenyalat directament Joan Carles I, el “comandant en cap d’aquell cop d’Estat” i ha impugnat la “democràcia plena” espanyola que ven el govern central. La cupaire Mireia Vehí ha denunciat que avui al Congrés dels Diputats “es ret homenatge a un mite fundacional basat en la mentida i la corrupció”, i que és “la fotografia del col·lapse d’un règim”.
En paral·lel, els partits signants del manifest han registrat una proposició no de llei que “insta el govern de l’Estat espanyol a realitzar els canvis legislatius necessaris per a desclassificar i donar a conéixer tots els documents escrits, sonors o de vídeo que permetin conéixer amb exactitud els fets vinculats al cop d’Estat del 23-F”. Els independentistes reclamen “llum i taquígrafs” sobre els veritables esdeveniments del 23-F. “Més enllà de la versió oficial, existeixen indicis fonamentats que el cop del 23-F va ser quelcom planificat i oquestrat no només per quatre militars descontents, sinó per tota una operació d’Estat que permetés salvar el règim del 78 fins als nostres dies”, conclouen. Ara cal saber la veritat.
El PNB demana desclassificar
Tot i que no s’ha volgut sumar a la fotografia independentista, el PNB tampoc no assistirà a l’acte institucional. Entre altres coses, per la manca de transparència que continua havent-hi 40 anys més tard. El seu portaveu Aitor Esteban ha recordat que hi ha hagut “molta propaganda” i que el seu grup ha intentat, en va, desclassificar tots els documents. Han presentat fins a quatre iniciatives al Congrés dels Diputats per a modificar la llei de secrets iguals en les últimes legislatures. També ha posat el focus en l’anòmala presència de Vox a la commemoració d’avui, un partit que “hauria volgut que sortís endavant” el cop d’Estat del 23-F.
Podemos també aixeca la veu
Unidas Podemos, com a formació del govern espanyol, sí que assistirà a l’acte institucional amb el rei Felip VI. Tot i això, el membre de la Mesa, Gerardo Pisarello, ha avisat que els actes “no poden servir per rentar la cara del rei emèrit ni per a blanquejar el neofranqusime que encara existeix entre nosaltres”. Ha reclamat a totes les autoritats que “condemnin obertament el franquisme i la seva herència”, i entre altres coses ha demanat acabar amb la inviolabilitat constitucional del Rei.