Prop de 400.000 persones han tornat al carrer per aquesta Diada convocats per l’Assemblea, segons ha indicat la mateixa entitat. Un any i mig després de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, l’independentisme ha tornat a omplir els carrers de Barcelona en la que ha estat la concentració més multitudinària des de l’acte del Consell per la República a Perpinyà, celebrada abans de la crisi sanitària. La Guàrdia Urbana ha rebaixat la xifra a 108.000 assistents.

En un ambient festiu i reivindicatiu en el qual el lema de consens entre els manifestants ha estat el d’”independència”, la marxa ha baixat des de la Prefectura de la policia espanyola -Urquinaona aviat ha quedat saturat- fins a l’Estació de França, on l’Assemblea ha situat l’escenari per als discursos.

diada de catalunya, cuixart, plena via laietana - Sergi alcazar

Cuixart i Paluzie saluden independentistes que els aplaudeixen des dels balcons de la Via Laietana / Foto: Sergi Alcàzar

A la capçalera no s’hi ha deixat veure cap polític, ja que s’han quedat en un segon pla. Qui hi havia, doncs, portant la pancarta era la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, el president de la Caixa de Solidaritat, Pep Cruanyes, i el cantautor Lluís Llach.

A l’alçada de la plaça de l’Àngel, la manifestació ha topat amb els convocats per Donec Perficiam, una plataforma fundada per set exsecretaris de l’ANC crítics amb els vincles de l’entitat i els partits. Els activistes han cantat lemes com ‘Prou traïdors’ i ‘Fora botiflers’. En arribar al passeig d’Isabel II, els escindits de l’ANC han esperat la capçalera per reiterar el seu lema.

 

Marc González

A banda i banda del carrer, centenars de persones amb estelades ja esperaven la marxa, que ha continuat fins al final del carrer on esperava l’escenari.

Per darrere, alguns manifestants que estaven a la cua de la marxa s'han quedat a la prefectura de la policia espanyola i han tirat ous i paper de WC.

 

Guillem Ramos

Paluzie: "President, feu la independència"

Paluzie ha citat el famós 'President, posi les urnes' de Carme Forcadell per actualitzar-lo en un contundent 'President, feu la independència'. D'aquesta manera, la presidenta de l'Assemblea ha exigit a les forces independentistes que aprofitin la majoria del 52%.

diada de catalunya Elisenda PAluzié, Jordi Cuixart y ambiente - Sergi Alcàzar

Paluzie, durant el seu discurs / Foto: Sergi Alcàzar

"No vindran mai concessions de l'Estat perquè les entén com un símptoma de feblesa i ho aprofita per afeblir-nos", ha advertit. Paluzie, doncs, ha demanat al Govern de Pere Aragonès que impulsi "un projecte propi basat en l'autodeterminació". Tot, a les portes de la taula de diàleg, a la qual no s'hi ha referit explícitament.

El retorn de Cuixart

Cuixart, que feia quatre anys que no assistia a la Diada pel seu empresonament, ha estat fortament aplaudit durant la seva intervenció i ha agraït la resiliència del moviment davant la repressió.

El president d'Òmnium ha fet una crida als polítics catalans que "estiguin a l'altura" i ha advertit que "no permetrem que malbaratin" la força del moviment. També ha llançat una alerta a l'Estat: "Ni podem ni volem renunciar als drets civils i polítics de Catalunya!".

jordi cuixart, diada de catalunya - Sergi Alcàzar

Jordi Cuixart, a la Diada / Foto: Sergi Alcàzar

Per últim, ha blasmat la repressió i ha aclarit que l'únic límit de l'independentisme "és la violència", en una crida a persistir. "Ho podem tornar a fer perquè tenim un poder enorme. La lluita no violenta i la desobediència civil són claus per transformar la societat", ha reivindicat.

"Que es fotin"

En els discursos a l'escenari, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, ha celebrat l'èxit d'assistència i ha llançat un missatge clar "als que no volien que ens manifestessim": "Que es fotin!".

Gaseni ha fet una crida a seguir "cap a l'objectiu que tots tenim" i a deixar les pugnes internes del moviment. També ha reivindicat la tasca dels municipis en les grans jornades del procés com l'1-O.

A les portes de la taula de diàleg

Amb aquesta gran mobilització, l'independentisme ha tornat a demostrar la seva força al carrer, i ho ha fet pocs dies abans que es reuneixi per segon cop la taula de diàleg, a la qual ambdós socis del Govern, ERC i Junts, arriben amb marcades diferències sobre l'estratègia a seguir.

De fet, en la mateixa vigília de la Diada, hi va haver un intercanvi de retrets entre els principals dirigents de les formacions. Per una banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va desafiar Junts, tot i que sense esmentar-los, a explicar i concretar la via alternativa a la mesa amb l'Estat. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va respondre contundentment que l'alternativa és la unilateralitat.

La manifestació d'enguany, doncs, ha pogut recuperar la força de les d'altres anys, quan les pandèmies només apareixien en pel·lícules i sèries històriques. L'any passat, però, la mobilització de l'ANC va estar marcada per les restriccions sanitàries, i només es va poder fer un acte estàtic en el qual van participar prop de 60.000 persones.