L'independentisme ha tornat a sortir al carrer aquest 11 de setembre. Amb mascareta i distància enmig l'efecte de la cinquena onada de la Covid; arrossegant l'escepticisme davant d'una classe política a qui ha retret que no respon -"president, faci la independència!", ha reclamat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie-; a les portes de la taula de diàleg amb l'Estat i mentre el Govern encara està encaixant el darrer revés de l'aeroport del Prat. L'independentisme se sotmetia avui a una nova prova d'estrés i ha aconseguit omplir els carrers del centre de Barcelona: 400.000 persones, segons els organitzadors; 108.000, segons la Guàrdia Urbana.
Les entitats no han dissimulat l'alleugeriment. "Ho heu tornat a fer vosaltres, quan ningú ho creia", ha proclamat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, després que el presentador de l'acte, el periodista Eduard Berraondo, havia assegurat que aquesta era "la manifestació en l'era Covid més gran d'Europa". "Una vegada més ens havien dit que els carrers estarien buits. Com volen que perdem si sempre hi sou? Si no defalliu mai? Ens heu donat força!", ha agraït el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha pogut assistir a la Diada per primer cop des de setembre del 2017 quan va ser detingut.
L'ANC ha organitzat aquest any la manifestació rere el lema, Lluitem i guanyem la independència. Els voluntaris de l'entitat repartien cartells en què es proclamava Hem guanyat. Exigim la independència, un missatge dirigit a l'Estat, però també als partits i al Govern. Els responsables de l'ANC, junts amb Òmnium, l'AMI, el Consell per la República, la Intersindical, la Cambra de Comerç o Debat Constituent, encapçalaven la manifestació, mentre els polítics han quedat relegats a una segona capçalera. Tant el president, Pere Aragonès, com el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han hagut d'escoltar xiulets quan han arribat a l'acte.
Protestes
Durant el recorregut, que ha transcorregut per la Via Laietana des d'Urquinaona, després de baixar per Passeig de Gràcia i Pau Claris, els assistents han corejat les crides habituals de l'independentisme, però la irritació amb els partits sobrevolava entre els concentrats. Ens heu venut traïdors, denunciava la pancarta d'un manifestant, mentre altres mostraven cartells de Vergonya o On és la república mentiders?.
Amb tot, la manifestació ha transcorregut de manera festiva. Fins que la capçalera ha arribat a les portes del parc de la Ciutadella, on estava instal·lat l'escenari. Quan l'acte polític s'ha posat en marxa passaven de dos quarts de set del vespre, i davant la caserna del CNP, a Via Laietana, començaven les protestes més contundents i els enfrontaments amb la policia.
"La independència no es pidola"
Durant els parlaments, Paluzie ha advertit que la independència és una qüestió de drets però també de fets, que "no es pidola, s'exerceix", com es va fer l'1-O. Ha admès que es guanya gràcies a la "lluita constant i persistent de la gent per desgastar l'Estat", però ha advertit que amb la gent no n'hi ha prou, i també cal lideratge polític i institucional.
A partir d'aquí ha començat el missatge directe al Govern de Pere Aragonès. Paluzie ha recollit el president posi les urnes que Carme Forcadell va dedicar a Artur Mas el setembre del 2014 i ha ventat un "president, faci la independència" que ha provocat una onada d'assentiment.
Estratègia unitària
"Al Govern també li exigim fets, el primer de tots que deixi de mirar permanentment l'Estat esperant concessions que no vindran mai. Ho aprofiten per humiliar-nos", ha advertit. Ha reclamat a l'executiu que no desaprofiti el 52% de vot independentista aconseguit al Parlament i que torni a "tenir un projecte propi centrat en autodeterminació per acabar el que es va començar l'1-O". Paluzie ha aconsellat fer la independència si es pretén aconseguir un aeroport amb hub, política social o llibertat i igualtat per a tothom.
La presidenta de l'ANC ha llançat també les crides a la unitat, ha recordat que l'independentisme ha estat fort quan ha "caminat junt" i ha mostrat el convenciment que la unitat estratègica és possible, per la qual cosa ha reclamat acabar amb els retrets i desconfiances entre els partits. "Govern feu la independència i ens tindreu al costat, nosaltres persistirem fins a guanyar", ha assegurat.
Pressió als partits
Prèviament també Cuixart ha subratllat la importància de la lluita al carrer per aconseguir avenços socials i ha advertit contra les divisions de l'independentisme -"ens voldrien emprenyats i disgustats entre nosaltres mateixos", ha alertat-. Cuixart ha cridat a "seguir pressionant partits i institucions". "Els d'allà però també els d'aquí perquè estiguin a l'alçada del moment", ha subratllat.
Tot i no fer cap referència a la taula de diàleg, ha advertit que el govern espanyol no té "cap projecte per Catalunya" i li ha retret l'incompliment de les seves promeses com la derogació de la llei mordassa, o l'apel·lació als problemes reals enfront la reivindicació independentista quan són "incapaços de defensar els drets dels més desafavorits". "Els que pretenen que renunciem a lluitar per autodeterminació de quines promeses ens parlen?", s'ha preguntat.
Davant el malestar que s'imposa en sectors independentistes Cuixart ha apel·lat a transformar la "frustració" i a "no perdre absolutament mai l'esperança", perquè l'Estat espanyol no ha guanyat i la lluita de l'independentisme continua. "Si la repressió avui es manté és per això, perquè l'Estat sap que ho podem tornar a fer", ha reblat abans d'acabar amb la seva crida de: "Ho tornarem a fer, perquè ho podem fer, perquè sempre hi sou".
Una noia protegeix amb una bandera els dibuxos que ha fet al terra dient “No trepitjeu els dibuixos” a tothom qui passa, Via Laietana / Foto: Sergi Alcàzar.
"Que es fotin!"
El primer a intervenir en l'acte polític, que els concentrats han encetat amb crits d'"1 d'octubre ni oblit ni perdó", ha estat el president de l'AMI, Jordi Gaseni. Ha estat el primer a destacar el repte que per a l'independentisme era omplir els carrers en una situació tan complexa. "Impressionant, perquè hi ha molta gent. És un missatge cap a Espanya i contra aquella gent que volien que no omplíssim. Que es fotin!", ha exclamat.
Gaseni, alcalde republicà de l'Ametlla de Mar, també ha admès els entrebancs provocats pel propi independentisme. "Si no són ells som nosaltres mateixos els que ens posem traves. No podem seguir com fins ara, ens hem de poder entendre", ha advertit.
La tradicional manifestació al centre de Barcelona ha tancat la jornada d'actes de la Diada que s'ha desenvolupat sense incidents al llarg del matí i que s'ha obert a primera hora amb les ofrenes florals al monument a Rafael Casanova. La Diada institucional es clou aquest vespre amb un acte organitzat pel Govern davant les columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc.