Mariano Rajoy ha perdut el "referèndum" que va convocar en forma d'eleccions al Parlament per validar a les urnes el nou ordre polític imposat per l'aplicació de l'article 155 a les institucions catalanes. L'independentisme ha humiliat el president del Govern espanyol en els comicis més anòmals de la història de Catalunya. I ha estat en els que més gent ha votat mai a la història: un estratosfèric 81,95% del cens.
El president Carles Puigdemont, a l'exili a Brussel·les, candidat de Junts per Catalunya (JxCAT) i el vicepresident Oriol Junqueras, cap de llista d'Esquerra (ERC), han estat ratificats a les urnes amb una nova majoria independentista que completa la CUP. I han amargat la victòria en vots i escons, tan històrica com pírrica, d'Inés Arrimadas, la candidata de Ciutadans.
Amb el 99,89% dels vots escrutats, Cs és primera força amb 37 diputats i un 25,37%; JxCat és segona, amb 34 diputats i 21,65%, seguida d'ERC amb 32 i un 21,39%; el PSC és quarta, amb 17 diputats i un 13,88%; Catalunya En Comú Podem obté 8 escons i un 7,45%; la CUP, 4 diputats amb un 4,45% i el PP és l'última força amb 3 diputats i un 4,24%, el seu pitjor registre en unes eleccions al Parlament.
D'acord amb aquests resultats provisionals, les forces independentistes, JxCat, ERC i la CUP, sumen 70 diputats, dos per sobre de la majoria absoluta. En canvi, els unionistes, Cs, PSC i PP, queden lluny d'assolir-la, amb 57, és a dir 11 menys. Les llistes de Puigdemont i Junqueras sumen 66 escons, un més que la suma dels unionistes i els comuns. Entre un pol i l'altre, l'equidistància castiga els comuns, que es queden amb 8 diputats.
Els independentistes superen els 2 milions de vots, una nova marca electoral, mentre que els unionistes, tot i avançar, es queden amb uns 200.000 menys. En termes percentuals, al voltant d'un 47,5% els independentistes -47,8% el 2015- i un 43,40% els espanyolistes -41,62% als anteriors comicis-, la qual cosa revela que els dos blocs pràcticament no es mouen tot i que s'ha elevat al màxim el sostre de participació.
Per territoris, si a les eleccions del 2015 la llista unitària de l'independentisme va ser primera força a les 4 circumscripcions, aquest diumenge Ciutadans ha guanyat a Barcelona i Tarragona i JxCat a Girona i Lleida. A la ciutat de Barcelona, Cs és primera força, però l'independentisme supera l'unionisme, com al conjunt del país.
Arrimadas no serà presidenta
Cs, la primera força, puja de 25 a 37 diputats. Un avenç espectacular que, no obstant això, no permetrà a Arrimadas ser la primera presidenta de la història de Catalunya. JxCat i ERC obtenen per separat 66 escons, mentre que a la coalició Junts per Sí en van obtenir 62 a les eleccions del 27-S del 2015. La CUP, en canvi, encapçalada per Carles Riera, pateix un fort retrocés i passa de 10 a 4.
El PSC no veu confirmades les seves expectatives de creixement, i Miquel Iceta només aconsegueix sumar 1 escó més als 16 que ja tenia. Els comuns, encapçalats per Xavier Domènech, es queden a tres diputats per sota dels 11 obtinguts per Lluís Rabell el 2015 amb Catalunya Sí Que Es Pot. I el PP pateix una patacada històrica: Xavier García Albiol ha reduït a 3 els 11 diputats que va obtenir als anteriors comicis. Possiblement, compartirà els escons del grup mixt amb els anticapitalistes de la CUP.