El front de Waterloo s'activa. Si fa dos diumenges es van reunir a la Casa de la República els dos màxims responsables del Govern de l'1-O, el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, aquest diumenge han estat els partits i les entitats independentistes els qui s'han desplaçat fins a l'Avenue de l'Avocat d'aquesta ciutat belga per articular una resposta al que descriuen com "la situació extremadament greu" provocada per la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l'amnistia als líders del procés.
El Suprem va anunciar dilluns passat la decisió de deixar fora de l'amnistia Junqueras i els consellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, amb l'argument que no es pot amnistiar el delicte de malversació. El mateix dia i amb el mateix argument, el jutge instructor, Pablo Llarena, va comunicar que mantenia les ordres de detenció contra Puigdemont i els consellers exiliats, Toni Comín i Lluís Puig, malgrat que la llei d'amnistia imposa l'aixecament immediat de qualsevol mesura cautelar.
Front comú
Aquest posicionament suposa, a parer de les entitats i els partits independentistes, una ofensiva jurídica i política contra la llei que requeria una valoració conjunta. Per tant, el primer resultat de la plantada dels jutges ha estat aconseguir unir en una mateixa convocatòria a Waterloo Junts, ERC i la CUP junt amb Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Consell de la República i l'Associació de Municipis de Catalunya (AMI). Allà, partits i entitats van abordar la situació creada per la no aplicació de la llei i la necessitat de respondre amb un "front comú" davant dels jutges.
Poc més se sap de com va anar la reunió, que s'ha volgut mantenir envoltada de la màxima discreció per evitar cap fissura que posi en risc la unitat acordada. Amb tot, fonts dels assistents admeten que es va parlar de qüestions importants, en un context en què hi ha pendent el retorn del president a l'exili en el marc de la investidura del proper president de la Generalitat. Precisament diumenge el president del Parlament, Josep Rull, advertia a ElNacional.cat que la investidura s'ha vist també impactada per la decisió dels jutges.
A la reunió hi van assistir, a més de Puigdemont, el secretari general de Junts, Jordi Turull; Marta Vilaret i Juli Fernàndez en representació d'ERC; i en nom de la CUP Carles Riera. Pel que fa a les entitats, hi havia el president d'Òmnium, Xavier Antich, el president de l'ANC, Lluís Llach, i el president de l'AMI, Jordi Gaseni, mentre que Toni Castellà hi va participar en nom del Consell de la República.
La trobada va durar poc més de quatre hores. Els assistents van accedir a la Casa de la República directament amb el vehicle a mig matí per evitar les càmeres i van sortir de la mateixa manera cap a les quatre de la tarda per dirigir-se directament a l'aeroport per fer el viatge de tornada.