Boicot a Madrid i a Barcelona. La missió europea de la comissió Pegasus que ha de viatjar a la capital espanyola per reunir-se amb el govern de Pedro Sánchez i aclarir el CatalanGate està en dubte. Els canvis en el calendari instigats per la moció de censura de Vox i la coincidència amb un festiu a la Comunitat de Madrid estan sent un maldecap per a l’organització de la delegació, que encara no té l’agenda tancada. Però l'independentisme en bloc hi va vist una operació per part de l'executiu central, el Congrés dels Diputats i els grans partits per posar pals a les rodes a l'Eurocambra i obligar la missió a tornar a Brussel·les amb les mans buides. Així ho van denunciar aquest dijous ERC, Junts i la CUP, juntament amb l'ANC i Òmnium, en una carta destinada al president de la comissió, Jeroen Lenaers, i la ponent Sophie In'T Veld.
Lenaers tindrà encara una altra missiva sobre la taula. I és que, a més de Madrid, l'Estat està mostrant una actitud de boicot amb la comissió d'investigació del CatalanGate que ha posat en marxa el Parlament: ja són dues les sessions en què Pedro Sánchez i ministres del seu govern han fet cas omís de la cambra catalana, optant per plantar-la. Precisament aquest dimarts, els tres partits independentistes presents a l'organisme van acordar enviar una carta a la comissió de Pegasus de l'Eurocambra per explicar aquesta situació i denunciar l'actitud de les autoritats espanyoles.
L'obstruccionisme de l'Estat, a l'ull de mira
La carta, firmada per representants d'ERC, Junts i la CUP, alerta Lenaers de "l'obstruccionisme" per part de les institucions de l'Estat, assenyalant les nombroses absències, algunes d'elles sense justificació. Després d'una primera citació, recorden els partits, "i en base als preceptes legals que emparen el Parlament", se'ls va tornar a requerir, però van reiterar la seva negativa. "Aquest fet demostra, un cop més, la passivitat de l'Estat espanyol davant la vulneració constant i flagrant de drets humans reconeguts en els tractaments i convenis internacionals, i la seva manca de voluntat de facilitar la informació i donar explicacions ni tant sols a una cambra legislativa, com és el Parlament de Catalunya, que té competències polítiques i legals per a investigar fets com els esmentats", critiquen.
A més, recorden que la de la cambra catalana "és l'única comissió d'aquesta naturalesa que s'ha organitzat a l'Estat, atès que el Congrés dels Diputats s'ha negat reiteradament a obrir una Comissió d'Investigació per a esclarir les vulneracions de drets humans que suposen l'espionatge massiu", amb els vots de PSOE, PP, Vox i Cs. La carta aprofita per informar del pla de treball de la comissió del Parlament, i els partits independentistes asseguren "seguir amb atenció" la feina de l'organisme d'investigació que s'ha engegat a l'Eurocambra. "Agraïm la seva invitació per reunir-nos dilluns que ve, i ens posem a la seva disposició per tot allò que consideri necessari", conclouen.