L’aprovació definitiva de la llei d’amnistia ha servit a l’independentisme per exhibir unitat i recosir les ferides dels darrers mesos. Els discursos de Míriam Nogueras i Gabriel Rufián i les abraçades efusives al pati del Congrés il·lustren un clima d’eufòria compartida (i fins ara continguda) després d’haver aconseguit segellar la norma que ha de reparar la repressió del procés. La votació ha donat pas a les salutacions còmplices, les felicitacions recíproques i les mirades entrecreuades. A dins i a fora de l’hemicicle. A dins, entre els diputats als escons i els convidats a les tribunes. A fora, entre juntaires i republicans, envoltats per una marea de càmeres. L’abraçada sentida entre Teresa Jordà i Míriam Nogueras ha sigut el preludi de la celebració conjunta i unànime.

 

Més tard, també hi ha hagut salutació entre Jordi Turull, secretari general de Junts, i Oriol Junqueras, president d’ERC. Després d’abraçar-se, tots dos han fet broma davant dels periodistes. “Hem estat junts a molts llocs”, recordava Junqueras. “Esmorzant, sopant i dormint”, puntualitzava Turull. “Durant uns quants anys”, afegia Junqueras. I tots dos matisaven: “Bé, dormint no”. Junqueras i Turull van estar junts a la presó, primer a Soto del Real i després a Lledoners, durant gairebé quatre anys. Clima d’entesa total entre els que van ser vicepresident del Govern i conseller de la Presidència durant el referèndum de l’1 d’octubre.

“No voldria retirar-me sense que constés al Diari de Sessions el nostre més profund agraïment”

L’emoció també ha protagonitzat el debat parlamentari. En nom dels partits independentistes, la primera a intervenir ha sigut Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés. Visiblement emocionada, i un cop ha acabat el seu discurs, ha demanat uns segons afegits: “No voldria retirar-me sense que constés al Diari de Sessions el nostre més profund agraïment”. D’entrada, ha agraït les contribucions en la negociació i redacció de la llei que han fet l’advocat Gonzalo Boye, l’exdiputat Josep Pagès i el diputat Josep Maria Cervera. I també ha volgut reconèixer el compromís del “conseller Jordi Turull, la presidenta Carme Forcadell, el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera Dolors Bassa”, tots quatre condemnats pel Tribunal Suprem, indultats el juny del 2021 pel govern espanyol i presents avui a la tribuna del Congrés per seguir el debat en directe.

“Moltes gràcies a Carles Puigdemont per liderar aquell govern tan valent”

Tot just després, ha sigut el torn de Gabriel Rufián. Després de celebrar que l’amnistia és “la primera derrota del règim del 78”, el portaveu d’ERC al Congrés ha obert la seva intervenció amb el capítol d’agraïments. El republicà ha citat Joan Tardà per haver mencionat al Congrés que caldria aprovar una llei d’amnistia, a Carles Puigdemont “per liderar el govern valent” que va posar les urnes de l’1-O, a Oriol Junqueras “per haver entomat l’encàrrec de la història”, a Carme Forcadell “per haver llegit aquella declaració sabent que li costaria la llibertat”, a Raül Romeva “per explicar-ho a tot el món”, a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart “per ser els primers a suportar”, a Jordi Turull i Marta Rovira per “tirar, tirar i tirar” i a Quim Forn i Josep Lluís Trapero “perquè encara que fos només durant un dia, tot un poble es va sentir molt orgullós de la seva policia”. A més, també ha aplaudit a tots aquells alcaldes i regidors que han estat “perseguits per permetre al seu poble votar”. “Gràcies també a tota aquella gent que l’1-O va defensar les urnes amb el cos”, ha afegit.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!