L'independentisme català, basc, gallec i els grups de Compromís, Més País i Nova Canàries han registrat una nova petició de comissió al Congrés dels Diputats per investigar la venda d'armes per part del rei emèrit Joan Carles I. Es tracta de l'enèsima comissió d'investigació que presenten aquests grups polítics, donat que totes les que s'han intentat tirar endavant han acabat tombades pels lletrats del Congrés o bé pels vots en contra a la mesa de l'hemicicle de PSOE, PP i Vox.
Tots els partits independentistes representats al Congrés (ERC, Junts, PDeCAT i CUP) s'han sumat a aquesta iniciativa impulsada per Compromís. També ho han fet els dos partits bascos, PNB i Bildu, i ha seguit els mateixos passos el BNG. L'objectiu de la comissió és que s'esclareixin les informacions que atribueixen part de la fortuna que té l'emèrit a operacions de tràfic d'armes a països àrabs a través d'una empresa hispanosaudita que, presumptament, s'hauria posat en marxa per poder fer aquest tipus de negocis.
L'exposició de motius
Els grups parlamentaris que signen la iniciativa exposen que demanen aquesta comissió per diverses publicacions dels mitjans de comunicació. Una d'aquestes explica que l'empresa Alkantara Iberian Exports Limited, fundada a Londres el 1978, hauria estat el mitjà que va permetre forjar part d'aquesta fortuna de Joan Carles I. Denuncien els partits independentistes i la resta de formacions que registren la petició que "la tasca còmplice dels seus col·laboradors i les prerrogatives que la condició de cap d'Estat li atribueixen li van permetre configurar un entramat empresarial amb aparença legal i secreta capaç de dur a terme durant anys el tràfic d'armes".
La informació que va revelar Público assenyala que es van vendre armes per import de més de 62.000 milions de pessetes al Marroc entre els anys 80 i 90 i que, d'aquesta xifra, es van repartir 12.500 milions de pessetes en comissions. La qüestió, a més, és que l'empresa Alkantara té seu a Londres, es trobaria participada en un 50% per fons públics de l'Estat a través de l'Institut Nacional d'Indústria i del Foment del Comerç Exterior. El 50% era del delegat saudita, Adnan Khashoggi.
Així doncs, el que es vol investigar és si l'Institut Nacional d'Indústria i Foment del Comerç Exterior van servir com a pretext perquè Joan Carles I es beneficiés, presumptament, com a comissionista de les vendes d'armes fetes per Alkantara. Els partits investigarien, en aquesta comissió, si van existir estructures opaques per a l'adjudicació de contractes comercials amb la implicació del rei emèrit, els comptes de l'exmonarca a paradisos fiscals, el presumpte blanqueig de capitals per part de l'ex-cap d'Estat o les influències que hagin pogut tenir les relacions entre la monarquia espanyola i Aràbia Saudita en les relacions comercials i diplomàtiques de l'Estat amb aquest país àrab.
"No ens cansarem"
Amb aquesta sol·licitud, es tracta de la tretzena petició que registren aquests grups parlamentaris aquesta legislatura al Congrés dels Diputats per investigar Joan Carles I. En una roda de premsa a l'hemicicle, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha volgut deixar clar que "no ens cansarem" d'exigir "transparència, llum i taquígrafs" sobre les activitats de Joan Carles I i ha demanat al PSOE que "deixin de tapar" totes les iniciatives destinades a investigar el rei emèrit.
Per la seva banda, Ferran Bel, portaveu del PDeCAT, ha considerat que és "inacceptable que ningú vulgui donar explicacions sobre els escàndols" que esquitxen Joan Carles I i ha indicat que "això afecta la credibilitat de Felip VI i de tota la Casa Reial".
És molt probable que, novament, aquesta petició de comissió d'investigació, atès que PSOE, PP i Vox tenen majoria a la mesa del Congrés, que s'ha oposat en tota la resta de sol·licituds. Només podria donar-hi suport Unidas Podemos.