Nou curs polític i antigues tradicions. Com durant l’últim any i mig, les forces independentistes i sobiranistes al Congrés dels Diputats han tornat a apuntar contra la monarquia espanyola i els seus escàndols. Aquest dimecres, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han registrat una nova comissió d’investigació. En aquesta ocasió, per esclarir “les despeses públiques interdepartamentals vinculades a les activitats tant públiques com privades per part de membres de la família reial i família del Rei”. És a dir, el seu cost real. És més que previsible, perquè ja ha passat altres cops, que acabarà sent tombat a la Mesa per la pinça del PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox.
En l’exposició de motius, els grups signants lamenten que malgrat els “indicis” de corrupció, “mai no s’ha pogut constituir una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats”, fins i tot amb peticions reiterades de vuit grups parlamentaris. En la majoria de cops, amb el veto previ dels lletrats de la cambra baixa. “No hi ha cap institució pública a Espanya avui en dia que pugui obligar el cap de l’Estat i la seva família a retre comptes davant dels representants ni davant la ciutadania”, lamenten independentistes i sobiranistes.
No obstant això, i després de publicar-se diferents despeses de la Casa Reial assumides per ministeris, els grups signants defensen que “els comptes dels diferents departaments del govern sí que han de poder ser auditats fins al detall que sigui requerit per part dels representants de la ciutadania sense més límit que la protecció de dades de caràcter personal”.
Entre altres despeses, la iniciativa recorda com Patrimoni Nacional va fer-se càrrec del manteniment d’almenys 39 cases forestals per un valor de 666.000 euros, del manteniment de tres piscines per més de 250.000 euros o de les indemnitzacions per acomiadament del personal del iot Fortuna, un total de 670.000 euros, entre moltes altres despeses.
D’aquesta manera, la comissió d’investigació pretén investigar totes les partides pressupostàries des de qualsevol ministeri o estament que beneficiïn directament o indirecta la monarquia i “l’oportunitat, necessitat i legalitat” de cadascuna d’aquestes despeses. Entre altres aspectes, també volen indagar el nombre de persones –i els seus contractes- que treballen per a la família reial, en especial als ministeris de Presidència, Defensa, Interior i Exteriors, així com la relació de béns mobles i immobles de titularitat pública que estan a la seva disposició i el cost de les reformes i manteniment.