La llei general de comunicació audiovisual que prepara el govern espanyol, i que desprotegeix totalment el català, ha provocat una reacció contundent per part de l'independentisme, que ja ha blasmat la deixadesa de l'Executiu de Pedro Sánchez amb la llengua catalana.
I és que la llei de l'audiovisual que prepara la Moncloa obliga les grans plataformes a oferir un ampli catàleg en castellà però, en canvi, no ofereix cap protecció per a les altres llengües de l'Estat que estan en una posició més desfavorable, com és el cas del català.
On sí que hi ha inclòs un percentatge és en les obres europees, situat en el 30%, com estableixen les directrius de la UE. D'aquest 30%, la meitat han de ser "produccions en castellà o en altres llengües de l'Estat". És a dir, les plataformes podran escollir, sense que es faci cap mena de distinció entre el castellà i el català, l'euskera i el gallec. Així doncs, la Moncloa ha ignorat per complet la demanda de la Generalitat, que exigia una protecció especial i garanties d'inversió per al català.
La reacció de l'independentisme
Entitats com Òmnium i l'Assemblea ja han criticat durament l'avantprojecte. L'entitat cultural que presideix Jordi Cuixart l'ha titllat de "nou embat contra el català". "La llei que està preparant el govern espanyol és un nou embat contra el català. Estem farts que es discrimini la nostra llengua! La societat catalana no callarem, Òmnium ja estem preparant un front comú i accions per l'audiovisual en català!", han alertat aquest dilluns a través d'una piulada.
El vicepresident de l'Assemblea, David Fernàndez, també s'ha fet ressò de la llei i ha posat el focus en tenir o no la sobirania. "Tenir sobirania o no tenir-la... i en caiguda lliure. Diàleg vs unilateralitat", ha tuitejat, també fent referència a la taula de diàleg que es va reunir la setmana passada.
Des d'ERC, la diputada Raquel Sànchez ha respost via Twitter que "el català és infranquejable". "És raó de ser i cohesió social. És igualtat d'oportunitats. I és la nostra obligació garantir-ne la protecció professional i social. També en l'audiovisual. La nova llei espanyola vol el contrari. Ens hi oposem", ha afegit.
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha ironitzat que aquesta llei és "la seva proposta de retrobament i el seu estil de reconèixer la llengua i la cultura catalanes". En aquest sentit, ha instat a aprovar el Decret Llei de la Generalitat "per salvaguardar la llengua catalana en el sector audiovisual".