Com ha resumit Gabriel Rufián a la sortida, la compareixença de la directora del CNI a la comissió de secrets oficials ha servit per informar del que havien filtrat prèviament. Però ben poca cosa més. Per això el conjunt de l'independentisme, i també Unidas Podemos, ha reclamat anar més enllà d'aquesta comissió: que es constitueixi una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats, que hi hagi dimissions o cessaments de Margarita Robles i Paz Esteban, o que es desclassifiqui tota la documentació al voltant del CatalanGate, l'espionatge massiu a independentistes catalans i bascos. A l'altra banda, el PSOE, la dreta i l'extrema dreta han fet pinya per intentar donar carpetada a l'assumpte.

La principal conclusió: el Centre Nacional d'Intel·ligència va espiar l'independentisme català, però ho va fer amb una autorització judicial del Tribunal Suprem. Segons fonts parlamentàries, aquesta és la versió que ha donat avui la directora del CNI a la comissió de secrets oficials. Això sí, Paz Esteban ha rebaixat la llista a només una vintena de dirigents independentistes, entre ells, el president Pere Aragonès i l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont. Es troba molt lluny de la seixantena de polítics, activistes, advocats i periodistes catalans i bascos que Citizen Lab ha acreditat que tenien el telèfon infectat amb el programari Pegasus. I queden moltes incògnites en l'aire: qui va espiar la resta d'independentistes? I el president espanyol Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles? Es treballa en dues hipòtesis: un país estranger o "elements incontrolats" de l'Estat, sempre segons fonts parlamentàries.

Gabriel Rufián ha marxat de la comissió abans fins i tot que acabés la compareixença i ha afirmat: "Ens han dit el que s'ha filtrat". Després de tres hores i mitja de comissió, el portaveu d'ERC a la cambra baixa n'ha sortit "com ha entrat" i ha insistit que tant la situació de la directora del CNI com la de la ministra Margarita Robles és "insostenible". De la mateixa manera, ha insistit en una comissió d'investigació, com la tombada per la pinça del PSOE, el PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox. En la mateixa línia, Míriam Nogueras ha evitat revelar el contingut de la compareixença pel caràcter secret, però sí que ha assegurat que en surt amb la idea reforçada que "estem davant d'un escàndol polític". Per això, la portaveu de Junts i una de les espiades amb Pegasus ha considerat "imprescindible" la comissió d'investigació i que es desclassifiqui la informació que avui se'ls ha donat. Per la seva part, el cupaire Albert Botran, també espiat, ha lamentat que "no ha servit, ni de lluny, per tancar el que és un escàndol d'espionatge polític". Ha reclamat les tres coses: desclassificació, comissió d'investigació i dimissions.

 

Però la insatisfacció va més enllà de les files independentistes, com s'ha manifestat durant les dues últimes setmanes. També s'hi ha sumat el soci minoritari del govern espanyol, Unidas Podemos. El seu portaveu a la comissió, Pablo Echenique, ha admès que "en surten més preocupats i intranquils" del que hi han entrat. Per això ha insistit que cal que "s'assumeixin responsabilitats polítiques" (dimissions) i ha enviat un missatge al ministre Félix Bolaños sol·licitant-li que valori la desclassificació de la documentació avui traslladada a porta tancada.

Carpetada del PSOE

Una actitud molt diferent de l'expressada pel PSOE. El seu portaveu, Héctor Gómez, s'ha mostrat més que satisfet amb la compareixença de la directora del CNI, perquè "ha quedat molt clar que el govern d'Espanya s'ha mogut en l'àmbit estricte de la legalitat". En aquest sentit, el portaveu socialista ha subratllat que Esteban "ha aportat tota la informació per esclarir qualsevol fet" i que "ha ajudat molt a aclarir la desinformació d'escoltes reflectida en diversos mitjans de comunicació". En la mateixa línia s'han expressat els portaveus del PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox, que fins i tot han amenaçat Gabriel Rufián amb accions judicials per suposadament haver filtrat contingut amb caràcter de secret oficial.