Les filtracions de l'Operació Volhov arriba al Congrés dels Diputats. Ho ha fet de la mà dels partits independentistes i també de Podemos. Aquest dimarts, ERC, JxCat, la CUP, Unidas Podemos, EH Bildu i el BNG han registrat una petició de comissió d'investigació a la cambra baixa espanyola. Ara serà la Mesa i la Junta de Portaveus qui hauran de fer els següents passos, on el vot del PSOE novament serà imprescindible. Han estat justament els socialistes els qui han frenat altres peticions de comissió d'investigació, per exemple sobre la corrupció del rei emèrit Joan Carles I a l'Aràbia Saudita.
L’objecte de la comissió d’investigació és saber “al detall” qui dels cossos de l’Estat i funcionaris són els responsables de filtracions de secrets de sumari i de gravacions de converses privades. En segon lloc, també volen “investigar la possible existència de qualsevol trama parapolicial al marge de la legislació i el control democràtic en el si de les institucions de l’Estat”. Finalment, també pretenen analitzar les actuacions del Ministeri de l’Interior respecte això i proposar mesures per a prevenir i controlar per “impossibilitar la creació futura de trames d’espionatge irregulars i de qualsevol estructura policial paral·lela al marge de la legislació vigent”.
A l’exposició de motius, els partits signants lamenten que “la intromissió a la intimitat per mitjans il·lícits de líders polítics i socials amb la intenció de conéixer informació per influir en el debat públic ha vingut sent una pràctica recurrent”. Posen l’exemple de la instrucció de l’1-O al jutjat número 13. La majoria d’aquelles converses, “sense cap mena d’interès per a les causes judicials i/o vinculació amb l’objecte de les investigacions”.
També posen l’”exemple palmari” del cas Tamara Carrasco, el sumari del qual “ha generat grans titulars que després han causat perjudicis a persones individuals i col·lectius”. Davant d’aquestes “filtracions sistemàtiques”, els signants denuncien que “la persecució de la dissidència política és una realitat a dia d’avui a l’Estat espanyol”, i que és “totalment impropi en una democràcia”.