L’independentisme tornarà a presentar una llei d’amnistia al Congrés. Així ho han aprovat ERC, Junts i la CUP en votar a favor d’una proposta de resolució que emplaça els grups a “tramitar una Proposició de Llei de l’Amnistia per a presentar al Congrés dels Diputats”.

La resta de forces unionistes han votat en contra, a excepció dels comuns, que s'han abstingut. Des d'En Comú Podem sempre han assegurat que no estan en contra d'aquesta mesura, però la consideren poc realista perquè no suma els suports necessaris a la cambra espanyola.

Les tres formacions han expressat en l’aprovació de la proposta que és necessària la realització “d’una amnistia com a única solució per posar fi a tota la repressió política dels últims anys i la necessitat de desjudicialització i de resoldre el conflicte mitjançant actuacions democràtiques i polítiques”.

Parlamentarios de ERC y Junts en el Parlament - JOAN MATEU PARRA (EUROPA PRESS)

Els diputats voten en el ple d'aquest dijous / Foto: Europa Press

Acord Nacional per a l’Autodeterminació i l’Amnistia

El text també demana articular en el proper mes “un Acord Nacional per a l’Autodeterminació i l’Amnistia com espai ampli i plural de reflexió amb la societat catalana per articular els consensos de país”. En aquest sentit, els tres grups comparteixen que “el dret a l’autodeterminació és la via democràtica per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol”.

Sobre això, també miren fora de les fronteres espanyoles afirmant que cal “explorar complicitats i la possible intervenció d’organismes europeus i internacionals per assolir un referèndum acordat”.

La proposta reivindica la victòria independentista “sense precedents” del 52% de vots i els 74 escons independentistes aconseguits i “expressa la seva voluntat de culminar el camí cap a la República Catalana per tal de garantir els drets i llibertats de la ciutadania i com a via per construir un país just, amb igualtat d’oportunitats i progrés”.

D’aquesta manera, els tres grups reafirmen el posicionament conjunt que cal una amnistia i un referèndum per resoldre el conflicte.

Tanmateix, aquest mai no ha estat el motiu de discrepància entre els grups, sinó com fer-ho. Un exemple és la taula de diàleg, que ha causat fortes desavinences entre els socis de Govern. L’altre, el referèndum. Mentre Junts i ERC coincideixen en que l’únic que pot substituir l’1-O és una consulta acordada, la CUP opta per celebrar un nou referèndum unilateral, tal com es desprén de la seva proposta, la qual ha estat rebutjada pels grups independentistes majoritaris.

 

Imatge principal: Campanya d'Òmnium a favor de l'amnistia / Foto: Òmnium