Cada cop són més freqüents les visites de Felip VI, que aquesta setmana va rebre el president de la Generalitat, Salvador Illa, en audiència a la Zarzuela, a Catalunya. Després d'assistir a la inauguració de la Copa d'Amèrica de Vela a Barcelona a finals d'agost, ara torna al país per celebrar el 50è aniversari del Museu Dalí a Figueres el pròxim dimecres 25. Davant aquesta visita no desitjada per part de l'independentisme, el moviment ha convocat una protesta per rebre el Borbó un dia abans, el dimarts 24 davant l'Ajuntament de Figueres. Segons la Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines, aquest serà un “acte polític de protesta contra aquesta institució feudal i antidemocràtica”. El seu objectiu és arribar al museu Dalí per fer-hi un “brindis republicà”. Els motius que expliquen des de l'organització per fer la concentració el dia abans que arribi el Borbó és que han sabut amb molt poca antelació de la visita de Felip VI i s'ha escollit el dimarts 24 per motius d'agenda. 

Visites de la monarquia a les comarques de Girona 

El museu Dalí de Figueres s'ha convertit en una visita habitual en els últims anys per a la monarquia espanyola. El 2022 el van visitar l'hereva Elionor i la seva germana Sofia en el marc de l'entrega dels premis Princesa de Girona, en el que era el seu primer acte sense els reis a Catalunya. Llavors, es van concentrar tant partidaris com detractors de la princesa davant aquest emblemàtic edifici, tot i que els monàrquics s'hi van poder acostar més. La llavors alcaldessa d'ERC, Agnès Lladó, va decidir plantar Elionor i no va assistir a l'acte, mentre que el principal representant de l'ajuntament va ser el regidor socialista. 

Fa només dos mesos de l'última visita dels Borbons a les comarques gironines, en el marc de l'entrega dels premis Princesa de Girona que va tenir lloc a Lloret de Mar, a la Selva. Llavors, unes 300 persones, segons l'organització, es van manifestar contra la seva presència, enmig d'un fort desplegament policial denunciat pels organitzadors. En un moment de divisió de l'independentisme, un dels elements que més uneixen partits i entitats és el seu rebuig als Borbons, i per això, en aquesta concentració hi van participar representants de l'ANC, com el seu president Lluís Llach, ERC, Junts i la CUP. 

Celebració del 50è aniversari 

Aquesta visita de Felip VI s'emmarca en els actes de celebració del 50è aniversari del Teatre-Museu Dalí, que es commemorarà el proper 28 de setembre amb un gran acte popular que emularà d'alguna manera el que es va fer per la inauguració de l'espai, l'any 1974. L'acte comptarà amb nombroses activitats obertes al públic que inclouran la presentació d'un gran pastís elaborat pel mestre pastisser Christian Escribà i els pastissers de Figueres. També es faran galetes commemoratives en forma del pa de tres crostons dalinià que presideixen la façana, un videomapping, cercavila amb gegants o la reedició del cartell original de la inauguració. També hi haurà una taula rodona, visites guiades, un conte teatralitzat i bigotis “dalinians” que es repartiran entre els assistents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!