La setmana ha vingut ben carregada per part de la Fiscalia. El ministeri públic no només ha recorregut, un cop més, el tercer grau dels presos polítics independentistes. També s'ha querellat contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres de la Mesa per defensar l'autodeterminació i reprovar la monarquia. Demà, a més a més, comença el judici contra els síndics de l'1-O, per qui la Fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó. En les últimes setmanes, també ha remès un informe contraris als indults al Tribunal Suprem. En aquest context, l'independentisme no ha desaprofitat l'ocasió de retreure a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que mantingui la repressió, en contra de la desjudicialització promesa per Pedro Sánchez. Delgado s'ha ventilat la rèplica als grups parlamentaris en pocs minuts, argumentant simplement que "no pot interferir".
Ha estat durant la compareixença de Delgado a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. La diputada d'ERC, Carolina Telechea, ha retret tots aquests moviments de la Fiscalia contra l'independentisme "Està clar que les clavegueres no es poden permetre tenir en llibertat qui té la clau de la governabilitat", ha assegurat la republicana, que ha denunciat la "deriva antidemocràtica" del poder judicial, Fiscalia inclosa. I l'ha interpel·lat directament: "Creu que els presos polítics han d'estar a la presó per posar urnes? Que tinguem més de 200 persones encausades per defensar la democràcia i la llibertat?".
En la mateixa línia, Jaume Alonso-Cuevillas ha denunciat com el ministeri públic està "instal·lat en la repressió". Ha posat l'exemple del Parlament de Cantàbria, que va debatre sobre el Rei per a defensar la seva actuació. "Com se'l defensa, la Fiscalia no actua", ha constatat el diputat de Junts al Congrés. Ha contraposat més fets: "Que reservistes diguin que afusellaran 26 milions de fills de puta no és delicte d'odi per a la Fiscalia; que professors d'institut analitzin l'1-O, sí". És per això que li ha preguntat si "de debò la llei és igual per a tothom". Ha denunciat que la fiscalia que lidera "no té cap percepció de neutralitat" i "dona una pèssima percepció de l'estat de dret en una democràcia plena".
El cupaire Albert Botran també ha posat els exemples de la Mesa del Parlament, els síndics de l'1-O o el tercer grau dels presos polítics. "Vostè forma part de l'engany del govern espanyol: que hi hauria desjudicialització", li ha etzibat el diputat anticapitalista. En aquest sentit, ha subratllat el "continuisme total amb anteriors governs i amb anteriors fiscalies".
La resposta de Delgado ha deixat molt a desitjar. Si la seva intervenció inicial ha durat dues hores, la rèplica als grups, uns pocs minuts. Ha fet afirmacions generals per a totes les formacions, assegurant que causes com les del procés “han seguit el seu curs” i que ella no ha donat cap instrucció perquè no està habilitada per a fer-ho. “La meva institució és una institució que té un funcionament molt autònom”, ha assegurat la fiscal general de l’Estat. “És impossible interferir perquè tenim elements i normes que impedeixen aquestes interferències”, ha conclòs sobre això.
Les regularitzacions “gràcies” a la fiscalia
També ha estat preguntada pels escàndols del rei emèrit. I Dolores Delgado ha defensat que “per primera vegada a la història d’Espanya s’investiga un excap de l’Estat i ho fa la fiscalia”. En aquest sentit, ha assenyalat que es fa amb les màximes “garanties constitucionals”, també per a l’investigat. “Gràcies a aquestes investigacions, s’ha produït en menys de dos mesos que hagi aflorat una quantitat important de diners”, s’ha felicitat la màxima responsable del ministeri públic. Ha indicat que les noves regularitzacions “ens donaran dades i ens obligaran a realitzar noves investigacions”.