La resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que censura Espanya per haver violat els drets polítics dels presos de l’1-O, és l’avantsala de futures victòries a nivell internacional. Així és com ho veu l’independentisme, que aquest divendres ha celebrat una roda de premsa simultània a Barcelona i Ginebra, on es troba la seu de l’organisme. Els quatre afectats no confien gaire que l’Estat espanyol apliqui el dictamen, en són molt escèptics. Però sí que fixen la mirada en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Europeu de Drets Humans. Tant ells com els seus advocats hi veuen una bona “munició jurídica” per guanyar. Els lletrats, en canvi, han evitat valorar si el cas és comparable amb el de Laura Borràs.
Des de Barcelona, l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat que la resolució “no és cap sorpresa” per a ells perquè ja sabien que quan sortissin d’Espanya trobarien “el que no hem trobat a l’Estat espanyol, dret i justícia”. Romeva ha subratllat que hi ha un “reconeixement explícit” que s’ha vulnerat drets humans i fonamentals. I ara què, s’ha preguntat el dirigent republicà? “Tenim una causa oberta al Tribunal Europeu de Drets Humans. Aquesta és una carpeta fonamental, que serà clau a l’hora que aquesta causa tingui recorregut. No és una anècdota. Va a l’essència del que hem dit sempre”, ha justificat. Ha instat el govern espanyol a reaccionar al dictamen amb l’amnistia, l’única resposta política possible.
Per la seva part, Josep Rull ha denunciat que amb la seva suspensió com a diputats “vam assistir a l’assassinat de Montesquieu en directe” i que no va ser una anècdota, sinó una “fallada sistèmica del sistema jurídic, polític i democràtic de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, el també exconseller ho ha vist com una victòria política però sobretot legal i jurídica: “És una esmena a la totalitat del capteniment de l’Estat espanyol. Soc poc optimista de cara que l’Estat espanyol mogui peça; ja tenim antecedents. Però tindrem bona munició jurídica per a les causes que tenim obertes, a Luxemburg i al Tribunal Europeu de Drets Humans”.
Des de Ginebra ha intervingut Nico Krisch, advocat que ha portat la causa davant del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. Després de repassar cronològicament els fets i la violació de drets dels seus representants, el lletrat ha advertit que l'Estat espanyol ha de fer les reformes necessàries per evitar que aquest cas es pugui repetir en el futur. "Si l'Estat espanyol no canvia, els organismes internacionals procediran a prendre decisions similars", ha avisat. "Cada pas de no compliment posa Espanya fora de la família de les democràcies liberals", ha conclòs.