La compareixença de Margarita Robles davant la comissió de Defensa ha començat accidentada. El president de l'òrgan, del PP, ha intentat impedir que es parlés de l'espionatge amb Pegasus, argumentant que no era el motiu de la cita. Però finalment l'intent de censura ha estat en va i ha hagut de cedir veient que era el gran assumpte polític. El conjunt de l'independentisme ha carregat amb tot contra la ministra de Defensa, contra el CNI i contra les clavegueres de l'Estat que actuen contra ells. Hi ha posat veu la diputada d'ERC, Montse Bassa, que li ha reclamat que dimiteixi o sigui cessada: "Espiant-nos demostren que l'Estat està en guerra freda contra Catalunya", ha etzibat.
La primera intervenció de Margarita Robles no s'ha referit directament a l'escàndol de Pegasus, però sí que ha deixat clar que està "particularment orgullosa dels 3.000 homes i dones" que treballen al CNI i ha reivindicat que "Espanya és un país seriós, amb institucions serioses i fiables". En aquest sentit, i malgrat haver estat espiada ella mateixa, la ministra de Defensa no s'ha mogut de l'argumentari dels últimes dies i ha sostingut que "tots els nostres servidors públics actuen d'acord amb la legalitat" i que no pot acceptar "especulacions, sense proves, imputant autories conegudes o desconegudes".
En el torn de rèpliques, la diputada d'ERC, Montse Bassa, ha començat amb força: "En una democràcia plena vostè hauria de dimitir o ser cessada. Per legitimar l'espionatge, per culpabilitzar les víctimes, per menysprear amb supèrbia Citizen Lab i The New Yorker, per ser responsable per activa o per passiva d'aquests espionatges". De fet, Bassa ha demanat una "cascada de cessaments i dimissions" i ha criticat que, "en una democràcia plena", la Fiscalia General de l'Estat ja ho estaria investigant d'ofici. La dirigent republicana ha conclòs amb una pregunta: "Quants diners i democràcia els costarà aquesta repressió?".
En la mateixa línia, el diputat de Junts, Josep Pagès, ha denunciat que els fets provats per Citizen Lab "són indicadors de vulneracions de drets enormes i massives", i ha apuntat contra elements de les pròpies clavegueres de l'Estat, que en el seu moment va combatre la mateixa Robles: "Ens estranya que ara estigui en el cantó oposat", ha assenyalat Pagès. El parlamentari ha recordat que Pegasus només pot ser comprat per Estats i per ser utilitzat en tres supòsits. "La senyora Nogueras era narcotraficant, terrorista o un perill per a la seguretat nacional?", ha preguntat. I ha etzibat: "Ni vostè ni ningú d'aquest govern té cap credibilitat".
La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha denunciat la "posició confusa" del govern espanyol, que va començar negant l'espionatge per a després reconéixer-lo i anunciar que n'havien estat víctimes. "Fins quan aguantaran aquest espectacle sense donar explicacions públiques?", ha retret la portaveu parlamentària, que ha recordat que se'ls ha espiat "pel simple fet de ser independentistes".
No només l'independentisme han disparat contra Robles. També des del mateix govern espanyol. El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha exigit "responsabilitats polítiques al màxim nivell", sigui quina sigui l'autoria, un país estranger o "una cèl·lula descontrolada dels serveis secrets o forces de seguretat de l'Estat". S'hi han sumat els partits bascos. El portaveu d'EH Bildu a la comissió, Jon Iñarritu, ha recordat el paper de Robles al govern de Felipe González per desmantellar els GAL: "Sap que li tinc apreci per la batalla que va dur en el passat contra les clavegueres. M'agradaria veure la mateixa Margarita. De moment no l'estem veient". Ho ha reblat el diputat del PNB, Joseba Andoni Agirretxea, que ha advertit que "el que no es pot fer és tapar el que ja fa molta pudor".
Compareixença atropellada
Abans de la compareixença, el president de la comissió, José Antonio Bermúdez de Castro (PP), ha advertit en privat els portaveus que no admetria preguntes que no se cenyissin a l'ordre del dia, la "Brúixola Estratègica de la Unió Europea". I així s'ha fet palès en la primera rèplica, justament de Mireia Vehí, que ha estat tallada per Bermúdez de Castro en diverses ocasions. Això ha fet que la diputada cupaire passés a referir-s'hi com a "la paraula prohibida". En el següent torn, Jon Iñarritu (EH Bildu) ha deixat clar que "la paraula prohibida" era "Pegasus". El criteri s'ha anat flexibilitzant durant el transcurs de les intervencions.