Han passat quaranta anys des de l’intent de cop d’estat del 23-F de 1981. I encara continuem amb un únic relat, l’oficial. La resta està tot classificat, fora de la llum pública. Davant d’aquest candau, l’independentisme ha reclamat avui la desclassificació de tots els documents relacionats amb aquella insurrecció. La proposició no de llei, presentada per ERC, Junts, la CUP, el PDeCAT, EH Bildu i el BNG, sortirà endavant. Amb una petita esmena, més tècnica que política, del PSOE i Unidas Podemos, que els impulsors han acceptat. La dreta, en bloc com a Colón, hi votarà en contra.
Concretament, el text original de les formacions independentistes instava el govern espanyol a "realitzar els canvis legislatius necessaris per a desclassificar i donar a conéixer amb exactitud els fets vinculats al cop d’Estat del 23-F". Un cop incorporada l’esmena del PSOE i Podemos, el text dispositiu queda així: “Promoure els canvis necessaris a la Llei de Secrets Oficials per a desclassificar i donar a conéixer amb exactitud els fets vinculats al cop d’Estat del 23-F, d’acord amb els criteris establerts en la nova legislació”.
Així, quan sigui votada aquest dimecres, la proposició no de llei sortirà endavant amb una majoria molt àmplia, que va del PSOE i Unidas Podemos fins a ERC, Junts, la CUP, el PDeCAT, el PNB, Eh Bildu, el BNG, Més País o Compromís.
L’encarregada de defensar la iniciativa ha estat la diputada d’ERC Carolina Telechea, que ha llançat tot d’interrogants: "Per què es manté secret? Què s’hi amaga que sigui tan important? A qui protegeixen? Que cadascú tregui les seves emèrites conclusions". La parlamentària republicana ha desmuntat el que ha considerat "una mentida d’estat", que el 23-F "va ser cosa de quatre militars ultraconservadors, sols, sense la complicitat de cap estructura". Ha rebatut que això no s’ho creu ningú i ha desafiat la resta de l’hemicicle: "Si creuen que dic un disbarat, desclassifiquin i comprovem-ho”.
La resta de formacions independentistes han donat suport a la iniciativa durant el debat. Tot i creure que no és suficient, i que “el llast del franquisme” encara impregna les estructures i fonaments de l’Estat espanyol, la cupaire Mireia Vehí ha valorat que la seva aprovació és una “bona notícia”. Genís Boadella, del PDeCAT, ha qüestionat que "una democràcia que es diu plena no s'atreveixi a desclassificar aquesta documentació" i ha defensat que “cal desclassificar-ho i cal desclassificar-ho ja”.
Durant el debat, el PSOE ha qüestionat el relat que fa l’independentisme de la Transició i el 23-F, però s’ha mostrat partidari d’aprovar la proposició no de llei si és incorporada la seva esmena, és a dir, reformant prèviament la llei de secrets oficials. Això sí, no deixa de ser una proposició no de llei, una declaració d’intencions sense efectes tangibles si no s’impulsen. Caldrà veure com avança la reforma de la llei de secrets oficials impulsada pel PNB, actualment en tràmit al Congrés.