A la seva arribada al Congrés aquest dimecres, cap ministre ha respost a les preguntes dels periodistes. Encara menys el president Pedro Sánchez. Però als passadissos de la cambra, ni tan sols es parla ja dels pressupostos, tombats per l'independentisme. Només es parla del final d'etapa, i els mateixos membres de l'executiu socialista especulen amb les possibles dates per eleccions. La legislatura ha quedat tocada de mort. "Aviat tindrem notícies", ha arribat a dir el ministre Ábalos. En acabar el ple, el president espanyol se n'ha anat ràpidament cap a Moncloa.
Si bé s’ha refredat la possibilitat que Sánchez comparegui aquest mateix dimecres per anunciar la convocatòria electoral, fonts de l’executiu sí que han reforçat la idea que aquests comicis anticipats podrien tenir lloc el 28 d’abril. Des de Moncloa no veuen viable ni el 14 d’abril ni el ‘superdiumenge’ del 26 de maig, quan hi ha eleccions europees, municipals i autonòmiques.
Malgrat els intents d'última hora per part de Pablo Iglesias, que ha mantingut converses fins i tot amb el president a l'exili Carles Puigdemont, el PSOE ja havia llançat la tovallola aquest dimarts, a l'inici del debat de la tramitació dels pressupostos. I davant la negativa reiterada del govern Sánchez a acceptar dialogar sobre un referèndum, no hi ha hagut cap gir de guió: ERC i el PDeCAT --juntament amb el PP i Cs-- han retornat els comptes públics a la Moncloa.
Tampoc no ha servit de res l'intent d'última hora dels diputats valencians de Compromís, que han proposat que es poguessin votar les esmenes a la totalitat per separat, i no conjuntament. ERC i PDeCAT ho veien amb bons ulls, però la Mesa del Congrés, controlada pel PP i Cs, ha tombat la iniciativa. El PSOE també hi ha votat en contra, malgrat que podria haver salvat els seus comptes.
"Oportunitat perduda"
En la seva intervenció aquest dimarts, el portaveu d’ERC, Joan Tardà, va lamentar que malgrat la “mà estesa” de l’independentisme, al davant s’hi han trobat la porta tancada del govern espanyol. “Els hem votat la moció de censura i aprovat els reials decrets, i només els demanàvem que no s’acoquinessin davant la dreta”, va assegurar Joan Tardà. I va afegir: “És una oportunitat perduda, però treballarem perquè aquesta oportunitat perduda no sigui definitiva”.
Per la seva part, malgrat constatar les poques possibilitats, el PDeCAT no va llançar la tovallola fins a l’últim moment. El seu diputat Ferran Bel va reclamar al govern espanyol un gest d’última hora que permetés tramitar els pressupostos. Malgrat que el PSOE ja donava els comptes públics per perduts, els demòcrates els hi va recordar que “tenen temps per rectificar” i tornar al diàleg previ a la manifestació de la dreta i l’extrema dreta. Però el moviment no ha arribat.
En la seva rèplica, la ministra d’Hisenda María Jesús Montero va insistir en dos punts. El primer, que el govern espanyol no pot acceptar un referèndum d’autodeterminació. En diverses ocasions va repetir que no posaran el dret a decidir “en cap ordre del dia”. En segon lloc, Montero va avisar que seria un “error històric” que ERC no donés suport a aquests pressupostos. “No s’entendrà que un partit d’esquerres i republicà no hi doni suport”, va indicar.
“El diàleg té un límit”
En acabar el debat al Congrés, la ministra d’Hisenda ha assegurat que la derrota parlamentària és “la constatació que la dreta intenta frenar el progrés social, que aquest país no avanci i posar tot tipus d’obstacles perquè la recuperació econòmica arribi a tothom”. S’ha compromès a “continuar treballant”.
Pel que fa als partits independentistes, Montero ha dit que que des del govern espanyol sempre han tingut la “mà estesa”, però ha advertit que “aquest diàleg té un límit”. En aquest sentit, ha insistit que “en cap ordre del dia pot aparèixer el dret a l’autodeterminació i es respecta la divisió de poders”.