Quan faltaven deu minuts per a les dotze del migdia, el president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó han accedit al Tribunal Suprem. Ho han fet per la porta principal, reservada per a autoritats i jutges, rebuts pel cap de protocol de la casa. Han anat a l’alt tribunal com a públic, a ser espectadors de la vista que pot confirmar la inhabilitació del president de la Generalitat per penjar una pancarta en favor dels presos a la façana del Palau. En una piulada unes poques hores abans, el mateix president s’ha defensat de la persecució judicial: “Doncs sí: llibertat presos polítics i exiliats”. El missatge l’ha acompanyat una imatge del balcó amb el cartell vetat.

Avui el president Quim Torra s’enfronta a la vista del recurs de cassació contra la seva inhabilitació. Avui els partits independentistes s’han plantat a Madrid i han intentat deixar a una banda les diferències i retrets entre ells, amb més o menys èxit. Les diferents estratègies per fer front a la possible inhabilitació del president de la Generalitat han tret el cap, però tots han coincidit a expressar el seu suport a Torra. S’hi han acostat representants de tots els partits, des d’ERC i JxCat fins a la CUP i el PDeCAT, passant per Demòcrates o EH Bildu. També hi han estat entitats com l’ANC i Òmnium Cultural.

Des de les mateixes portes del Tribunal Suprem, Gabriel Rufián ha denunciat el que considera “un dia més de vergonya per a la justícia i la democràcia espanyola”. El cap de files d’ERC al Congrés ha enviat un avís a navegants: “Qui calli davant el que està passant s’equivoca. Avui es torna a atemptar contra un independentista, però demà pot ser un periodista, un sindicalista o una feminista”. Ho ha descrit com a “guerra judicial” declarada pels tribunals. Sobre la resposta a la probable inhabilitació, ha demanat unitat per acordar eleccions. 

 

Per la seva banda, Laura Borràs ha denunciat "l'atropellament més greu que s'ha viscut a l'Europa occidental". Ha assegurat que, en aquest cas també, "la justícia pot acabar passant per sobre de la democràcia" i que és "insostenible en termes d'higiene democràtica". La portaveu de JxCat al Congrés ha recordat que "amb sentències, inhabilitacions, presó i exili no se soluciona" el conflicte, sinó que cal "voluntat política". Ha aparcat el debat sobre la resposta, assegurant que les eleccions les ha de convocar el president de la Generalitat, no el Tribunal Suprem.

 

També s'hi ha acostat Albert Botran, que ha carregat contra "l'abús de poder de les institucions espanyoles". El diputat cupaire ha constatat que "el motiu de fons no és la pancarta, sinó eliminar un enemic polític". Ha recordat com els últims tres presidents de la Generalitat han estat víctimes d'una "persecució política", i que "no són els únics" en la història. Ha contraposat aquest fet amb la passivitat davant les manifestacions feixistes a Blanquerna.
 

 

En nom d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri ha recordat que aquest mateix tribunal va enviar Jordi Cuixart a la presó de forma injusta. “Si aquest tribunal vol deixar de fer el ridícul internacional i de menysprear la mateixa justícia, hauria de tancar aquest cas i no condemnar el president Torra pel sol fet d’haver penjat una pancarta”, ha assegurat el vicepresident d’Òmnium. Ha recordat com el Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU ha ratificat l’existència de presos polítics a Espanya. I ha conclòs: “No normalitzarem que un altre president de la Generalitat, i en aquest cas en exercici del càrrec, sigui inhabilitat”.