Si hi ha un enemic comú dins l'independentisme, aquest és la monarquia espanyola. És per això que aquest moviment, que passa per una època complicada i que ha arribat a perdre la majoria al Parlament de Catalunya després de molts anys, s'ha unit per protestar contra l'acte dels premis Princesa de Girona que s'entregaran el pròxim dimecres 10 de juliol a Lloret de Mar, on s'espera l'assistència de la Família Reial però amb un especial protagonisme per a l'hereva Elionor, que és qui ostenta a aquest títol. L'acte, sota el lema "Expulsem la monarquia" és organitzat per la Coordinadora Antimonàrquica de Girona, que centra bona part de la seva tasca a denunciar els actes que celebra la Fundació a les comarques gironines.

Manifestació girona
Cartell de la manifestació antimonàrquica a Girona

La concentració tindrà lloc davant de l'estació d'autobusos de Lloret de Mar, a uns 700 metres del Palau de Congressos on tindrà lloc la cerimònia d'entrega dels premis a les 18h. Hi serà Lluís Llach, com a president de l'ANC que es va comprometre quan va arribar a la direcció de l'entitat ser present en aquesta mena d'actes, i també representants dels tres partits independentistes: Dolors Bassa, d'ERC, Carme Rendo, diputada al Parlament per Junts, i Dani Cornellà, també diputat al Parlament per la CUP. Aquesta concentració comptarà també amb actuacions musicals de diferents artistes. 

No és l'únic acte amb presència de la Família reial la setmana vinent a Catalunya. El dia abans, dimarts nou, Elionor i la seva germana Sofia visitaran el taller de Jaume Plensa a Sant Feliu de Llobregat. La Corona intenta netejar la seva imatge a través de les dues joves, que cada cop tenen més pes públic. El 10 també celebraran un acte soles, sense la presència dels seus pares: una reunió amb joves als Jardins de Santa Clotilde a Lloret. Serà un mes de juliol molt català per als Borbons, ja que el dimecres d'aquesta mateixa setmana, el Rei i la princesa seran a Talarn, a Lleida, on presidirà l'acte d'entrega dels Reials Despatxos a la nova Promoció de l'Escala de Suboficials.

Segon any de protestes contra els Borbons a les comarques de Girona

Durant anys, l'entrega d'aquests premis s'ha celebrat a Barcelona, en considerar-ho per part de la Casa Reial un territori més amable que no pas Girona. El 2023, però, aquests premis es van entregar a Caldes de Malavella. En aquella ocasió, un cordó policial va impedir que el mig miler de persones que va sortir a protestar contra la presència dels Borbons s'acostessin a l'entrada de l'hotel d'aquesta localitat gironina on se celebrava l'acte. Ja llavors hi van participar càrrecs dels diferents partits: Marta Madrenas (Junts), Montse Bassa (ERC) iMireia Vehí (CUP).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!