L'organització independentista Alerta Solidària ha denunciat que un independentista que espera la resolució sobre l'aplicació de la llei d'amnistia ha rebut una condemna. Segons indiquen, la jutgessa del Jutjat Penal número 1 de Sabadell "ha corregut a presentar la sentència abans que les parts s'hagin posicionat respecte a l'escrit d'amnistia presentat per la defensa". El Jaume, que és de Cerdanyola del Vallès, ha estat condemnat a 6 mesos de presó per delicte contra les llibertats fonamentals, en haver participat en una protesta contra una entitat espanyolista (Societat Civil Catalana) que havia muntat una parada de propaganda al centre de la UAB. El fet objectiu únic imputable és el d'haver retirat una bandera espanyola, denuncia Alerta Solidària.
Hauria retirat una bandera espanyola
Els fets van tenir lloc fa set anys, la primavera de 2017. El Jaume va ser acusat per l'entitat espanyolista "d’impedir-los el seu dret de muntar una parada informativa enmig del campus de la UAB", explica l'organització independentista. Societat Civil Catalana estava muntant unes carpes, "proclamant que els catalans no tenim dret a decidir i reclamant mà dura contra els colpistes", relaten des d'Alerta Solidària. Segons la sentència, a poc a poc, la plaça es va anar omplint de gent contrària al grup espanyolista i, com indica el text, l’encausat hauria sostret una bandera espanyola de la paradeta. Els informes dels Mossos recullen com el noi treu la bandera, la llença a terra i se’n va.
Més tard, la situació es va anar encenent i altres estudiants van cremar la bandera, però el Jaume ja no hi era. La jutgessa Alicia Serrano Herranz, considera l’independentista culpable del delicte contra l’exercici dels drets fonamentals, amb l’agreujant redundant de discriminació ideològica, i el condemna a sis mesos de presó. La defensa, que no comparteix el raonament d’atribució del tipus ni de l’autoria, ja treballa en el recurs d’apel·lació.
La llei d'amnistia
Dies abans del judici, el 6 de maig, la defensa ja va sol·licitar el seu ajornament per la possible afectació de la llei d’amnistia. La jutgessa, però, va esperar fins al divendres 17 per emetre una providència negant la suspensió amb l’argument que la llei no estava en vigor. Aquesta resolució no va ser comunicada a la defensa que, el dimarts 22, es va plantar al judici disposat a fer-lo. Així i tot, a les qüestions prèvies, va reiterar la petició d’ajornament per la possible afectació de la imminent aprovació i entrada en vigor de la llei d’amnistia.
La resposta de la jutgessa en la sentència, a més de recordar que la llei no estava en vigor, apunta al dubte sobre l’aplicabilitat de la mateixa al cas que els ocupa i, a més, posa en dubte la legalitat de la llei: "(...) sense perjudici que una vegada aprovada i hagi entrat en vigor se'n pugui interessar l'aplicació, en el cas que aquesta es consideri constitucional i ajustada al Dret de la Unió Europea".
Alerta Solidària té clar que "la jutgessa sabia que demanaríem l’aplicació de l’amnistia i, un dia abans de l’entrada en vigor, va signar la sentència". L’endemà, puntual, l’advocat d’Alerta Solidària, demanava l’amnistia. Doncs bé, aquest dimarts, Alerta Solidària va rebre dues notificacions: la sentència condemnatòria i l’emplaçament a les parts per opinar sobre l’aplicació de la llei d’amnistia. "Si esperem la resolució del debat sobre l’amnistia, podem perdre l’oportunitat de recórrer contra la condemna i si recorrem, el cas passarà a l’Audiència Provincial, dilatant el procés tot fent inútil el debat sobre l’amnistia iniciat al Jutjat Penal, que haurà de quedar avortat pel risc d’obtenir resolucions contradictòries", relaten des de l'organització. Així doncs, el Jaume, "estrena condemna per motivacions polítiques, pel seu independentisme, amb ja la llei d’amnistia en vigor, i això que aquesta havia de suposar, segons alguns, la superació de la repressió", conclouen des d'Alerta Solidària.