Independentistes, comuns i socialistes s'han posat d'acord per arraconar Vox al Parlament. Aquest dijous els grups parlamentaris d'ERC, Junts per Catalunya, la CUP, En Comú Podem i PSC han signat un decàleg amb la intenció d'aïllar els 11 diputats d'extrema dreta en la pròxima legislatura.

Sota el títol "Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat", s'emmarquen els acords que hauran de complir els 115 diputats que sumen les cinc formacions signants. Fa una setmana, aquests partits van començar a treballar per conjuntament impedir la presència de l'extrema dreta a la Mesa del Parlament, evitar que prosperin les seves iniciatives i combatre activament els discursos d'odi de Vox, entre altres accions. Els acords no compten amb el suport de Ciutadans ni del PP.

Document "Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat" amb els 10 acords per arraconar Vox al Parlament.

El cordó frustrat del Congrés

Al desembre de 2019, quan va constituir-se el Congrés dels Diputats després de les eleccions generals, el cordó sanitari a Vox va acabar fracassant. El PSOE, que havia estat en converses amb Podemos i els independentistes per aïllar els 52 diputats d'extrema dreta tal com s'ha fet a Catalunya, va acabar preferint assegurar-se una vicepresidència a la Mesa, encara que això suposés deixar una via oberta perquè hi entrés Vox. 

Els socialistes podrien haver repartit els seus vots de tal manera que quedessin blindats tots els seients de la Mesa. Fer-ho implicava renunciar a la vicepresidència i conformar-se amb una secretaria. 

En canvi, sí que hi va haver quòrum per apartar el grup de Santiago Abascal de la presidència de les comissions parlamentàries. Actualment, Vox no n'encapçala cap tot i ser la tercera força al Congrés. 

L'entrada de l'extrema dreta al Parlament de Catalunya

A Catalunya, Vox serà la quarta força al nou Parlament que es constituirà aquest divendres. Per primer cop, la formació d'extrema dreta entra a la institució i ho fa amb força: 11 diputats. Malgrat els acords dels independentistes, els comuns i els socialistes per construir un cordó sanitari, l'extrema dreta no pretén rendir-se

El seu objectiu és fer servir la cambra catalana com a tribuna per fer-se sentir i que la seva veu arribi "a tots els racons de Catalunya".  De fet, aquest és el modus operandi que Vox està seguint al Congrés dels Diputats, on aprofita cada finestra d'oportunitat per injectar el seu missatge racista, xenòfob i masclista.

 

A la imatge principal, Ignacio Garriga atén els mitjans de comunicació a la Plaça Sant Jaume. / ACN