El primer ple del Parlament de l'any ha aprovat que la Cambra presenti un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, acompanyat de mesures cautelars, en contra de la decisió de la Junta Electoral Central de retirar l'acta al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, per la seva inhabilitació després de negar-se a retirar uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida en època electoral. El ple ha aprovat la presentació d'aquest recurs, que s'emmarca en l'estratègia unitària per defensar els drets dels diputats davant la repressió, amb els vots favorables d'ERC, Junts, la CUP i els comuns. El vot contrari ha estat de Vox i Cs, el PSC s'ha abstingut i el PP no ha votat perquè no eren presents a la Cambra. El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha avançat que el seu grup denunciarà davant la JEC la votació d'avui que ha qualificat de "desobediència i martingala", mentre que la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, ha remarcat que el Parlament "exerceix les seves competències seguint l'ordenament jurídic".
A banda de Ciutadans, els altres diputats que han volgut fer ús de la paraula han estat els independentistes. La portaveu d'ERC Marta Vilalta ha celebrat la decisió de portar a ple la votació d'aquest recurs perquè "és necessari defensar-se davant un nou exercici d'arbitrarietat i davant la persecució obsessiva de la justícia espanyola". Des de Junts ha pres la paraula també la seva portaveu al Parlament, Mònica Sales, que ha agraït a Borràs representar "dignament" la Cambra, i ha lamentat que la justícia vulgui canviar el que democràticament va ser escollit per les urnes, en referència a l'escó de Juvillà. Per la seva banda la diputada anticapitalista Montserrat Vinyets ha apuntat que amb aquest recurs s'està defensant la sobirania del Parlament, i ha reiterat, com porta fent aquests dies la CUP, que la JEC no té competència en aquesta qüestió.
Aquest punt s'ha incorporat a l'ordre del dia després que ahir la Mesa del Parlament acordés presentar aquest recurs. La sessió va ser extraordinària per parlar únicament del diputat anticapitalista, i es va acordar que en el ple d'aquesta setmana s'incorporaria el punt per presentar aquest recurs. La setmana passada, quan la JEC va emetre l'ordre de retirar l'escó a Juvillà, tots els grups de la Mesa excepte el PSC van comparèixer davant la premsa fent costat al diputat anticapitalista. Juvillà va explicar que tant ell com el Parlament presentarien un recurs davant el Tribunal Suprem per defensar el seu escó. En aquella mateixa roda de premsa va avisar que esgotaran totes les vies jurídiques per defensar l'acta de diputat, tot plegat en una lluita que situen com a col·lectiva i que volen que serveixi de precedent per quan arribin nous casos repressius contra diputats.
En la mateixa sessió de la Mesa d'aquest dilluns, Juvillà va mostrar també l'escrit que presentarà a títol individual contra el Suprem, mentre que el del Parlament l'estan elaborant els serveis jurídics. Així mateix, s'hi va fer constar l'escrit que Ciutadans va registrar a finals de la setmana passada exigint a Borràs i als membres de la Mesa que retirin l'escó a Juvillà abans del ple d'aquesta setmana, per donar compliment a la decisió de la JEC. Així doncs, la incorporació a l'ordre del dia del punt per presentar un recurs al Suprem també ha servit de resposta a la petició del partit taronja.
La batalla al Parlament
Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic per desobediència, precisament per la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a la Paeria de Lleida, en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió.
El 17 de desembre en el ple del Parlament es va blindar l'escó de Juvillà, i arran d'això la JEC va obrir un embat contra la Cambra catalana, en concret dirigit a la presidenta, Laura Borràs, a qui va sol·licitar que l'informi sobre les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que prengui la institució. Així ho va fer el Parlament, que va presentar un informe de 20 pàgines amb al·legacions elaborat pels lletrats amb l'objectiu de protegir els drets i llibertats dels diputats i els seus electors. La JEC va acordar dijous passat retirar la credencial al diputat malgrat les decisions i al·legacions de la Cambra catalana. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral va donar la raó al PP, Vox i Ciutadans.
Un cop la JEC va emetre l'ordre la presidenta del Parlament, Borràs va assegurar que es mantindria al costat del diputat: "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Pau Juvillà, saps que em tens al teu costat". De fet, Juvillà va agrair públicament la fermesa de Borràs.