El veto del PSOE ho ha fet impossible fins ara. Però l’independentisme, el nacionalisme i el sobiranisme no es donen per vençuts al Congrés dels Diputats. Els grups d’ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han registrat una nova comissió d’investigació sobre les corrupteles de la monarquia espanyola. És la setena vegada que ho fan. Aquest cop sense la signatura d’Unidas Podemos, que no obstant això han avançat que hi donaran suport quan arribi a la Mesa la setmana que ve. En canvi, és previsible que els socialistes tornin a fer pinça amb el PP i Vox per evitar que segueixi el tràmit parlamentari.

Aquest cop, els partits signants reclamen una “comissió d’investigació relativa a la trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques i comercials amb l’Aràbia Saudita”. La nova petició arriba després de la segona regularització fiscal del rei emèrit Joan Carles I, que la setmana passada va declarar davant l’Agència Tributària fins a 4,4 milions d’euros prèviament defraudats al fisc espanyol. Les formacions incorporen aquesta informació a la bateria de fets que volen investigar en una comissió al Congrés dels Diputats.

 

Com ja ha passat en les sis anteriors ocasions, els vots clau del PSOE decantaran la balança de la Mesa del Congrés i impediran la seva tramitació. En l’anterior ocasió, fins i tot va comptar amb l’aval dels serveis jurídics de la cambra, però els socialistes van mantenir el seu veto. El secretari de la Mesa d’Unidas Podemos, Gerardo Pisarello, ha avançat avui que, malgrat no haver signat aquesta petició, tornaran a votar-hi a favor la setmana que ve. “Hi ha molt bons arguments per defensar una comissió d’investigació”, ha sostingut el representant dels comuns.

Divisió a La Moncloa

L'endemà de la segona regularització, en una roda de premsa a La Moncloa, Pedro Sánchez va tornar a construir un tallafoc al voltant de l'actual rei Felip VI, desmarcant-lo de les "conductes incíviques" del seu pare. Si bé expressava "el mateix rebuig que la ciutadania" davant les notícies que apareixen, el president espanyol limitava els danys: "Aquí no es qüestionen institucions, sinó el comportament d'una persona, és molt important subratllar-ho". En canvi, Unidas Podemos fa una esmena a la totalitat a aquest discurs. Aquest mateix dilluns, la portaveu de Podem, Isa Serra, denunciava la inacció de les diferents institucions de l'Estat: "Un cop més es demostra no només que la monarquia està ofegada per la corrupció, sinó com poden riure’s del conjunt de la ciutadania”. I reblava: "Cada dia que passa sense que la Fiscalia o el Suprem investiguin, es degraden el conjunt de les institucions de l’Estat”.