Els partits republicans no es donen per vençuts. Una setmana després que la pinça del PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox tombés novament totes les iniciatives, aquest dimarts hi han tornat. Els partits independentistes, nacionalistes i sobiranistes, aquest cop de la mà d’Unidas Podemos, han registrat una nova comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per investigar la venda d’armes d’Espanya a dictadures àrabs i la presumpta participació de Joan Carles I, que segons informacions periodístiques hauria fet bona part de la seva fortuna multimilionària amb aquestes comissions.
A banda del soci petit del govern espanyol, la petició de comissió està signada pels socis habituals: ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, Més País, Compromís i el BNG. Concretament demanen una comissió d’investigació “relativa a l’opacitat en la venda d’armes a països no democràtics i les comissions il·legals vinculades i per a determinar, en el seu cas, les responsabilitats ètiques i polítiques”. La setmana passada ja van rebre l’informe contrari dels serveis jurídics del Congrés, i ara ho intenten amb uns termes més genèrics. Tot i que l’objectiu continua sent el rei emèrit.
De fet, el document precisa que, entre altres, l’objectiu de la comissió seria “conèixer, detectar i avaluar les presumptes implicacions del rei emèrit Joan Carles I en les actuacions comercials realitzades per Manuel Prado y Colón de Carvajal”, amic íntim de l’antic monarca. De fet el text se centra en la societat hispanosaudita Alkantra Iberian Exports, de la qual participarien al 50% l’amic de l’emèrit i el traficant d’armes Adnan Khashoggi.
“Les referides informacions obren camí a la investigació dels fets presumptament delictius i a la formulació d’hipotètiques imputacions en matèria de responsabilitat ètica i delictes fiscals en seu parlamentària a nivell de l’Estat”, sostenen els grups firmants a l’exposició de motius. “Determinar l’abast d’aquests indicis, conèixer la veritat, dilucidar les responsabilitats polítiques i ètiques, així com proposar mesures de calat per a vetllar per les bones pràctiques comercials, han d’estar entre les funcions primordials del poder legislatiu de l’Estat”, conclouen.
No és cap sorpresa que, independentment de quin sigui el criteri dels lletrats del Congrés, previsiblement el PSOE, el PP i l’extrema dreta de Vox tornaran a bloquejar-la a la Mesa, sense poder ser ni tan sols debatuda al ple de la cambra baixa espanyola.
Corinna denuncia l'emèrit
Es compleix un any de la fuga als Emirats Àrabs i els marros no se li acaben. L’examant del rei Joan Carles I, Corinna Larsen -també coneguda com a Corinna zu Sayn-Wittgenstein-, ha presentat una denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les, el High Court de Londres, contra l’emèrit i els serveis secrets espanyols, als que acusa de posar-la sota “vigilància il·legal” al Regne Unit. Segons avança el diari britànic Financial Times, l’examant va presentar la demanda el desembre de l’any passat, però no ha estat posada a disposició del tribunal fins aquest dilluns, 26 de juliol. És el mateix que va denunciar en un judici del comissari José Manuel Villarejo.