Nou front comú al Congrés dels Diputats, aquest cop contra l'espionatge polític. Fins a deu formacions polítiques, des d'Unidas Podemos fins a independentistes, nacionalistes i sobiranistes han registrat una petició de comissió d'investigació a la cambra baixa perquè s'investigui el CatalanGate, l'ús del programa Pegasus per a espiar fins a una seixanta de dirigents independentistes. Oficialment, el govern espanyol es renta les mans i assegura que sempre s'ha actuat d'acord amb la legalitat, també des del CNI. Però es produeix una nova fractura entre els dos de La Moncloa.
La petició de comissió, registrada aquest mateix migdia, ha estat signada pels portaveus d’Unidas Podemos i els comuns, ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. I reclamen que s’investigui “l’espionatge i intromissió a la privacitat a través del malware Pegasus i Candiru de líders polítics, activistes, advocats, institucions i els seus familiars”.
Després de repassar les evidències, en l’exposició de motius, els grups signants adverteixen que “aquestes pràctiques il·legals posen en perill tot el sistema democràtic, soscaven els drets fonamentals i introdueixen una total i absoluta desprotecció i inseguretat jurídica”. Per això consideren necessari investigar els “presumptes mals usos d’estaments i recursos públics per a la persecució política”.
El govern espanyol no es mou
El paper del Centre Nacional d'Intel·ligència torna a estar en el centre del debat, en aquest cas per l'espionatge il·legal a una seixantena de dirigents polítics i socials independentistes. L'ha assenyalat el mateix president Pere Aragonès. Però el govern espanyol surt en defensa dels seus serveis d'intel·ligència, que "sempre actuen d'acord amb la legalitat vigent". Així ho ha reiterat avui la màxima responsable política de l'organisme, la ministra Margarita Robles, que ha retret les acusacions "sense proves" contra el CNI, "que no es pot defensar". Tot plegat, el mateix dia que El País ha revelat que la intel·ligència espanyola va comprar el programa Pegasus "per espiar a l'estranger".
En canvi, des d'Unidas Podemos estan més en línia amb les posicions de l'independentisme i sobiranisme. La vicepresidenta segona Yolanda Díaz ha defensat avui que "Espanya no ha de tenir cap por a la transparència i oferir els aclariments que siguin necessaris". La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anat un pas més enllà: "És una qüestió de qualitat democràtica. No pot quedar cap ombra de dubte. S'ha d'investigar fins al final i depurar responsabilitats".