Unides Podem, ERC, Junts, CUP, PdeCat, Bildú, En Comú Podem, BNG i Compromís s'han unit per demanar al Congrés dels Diputats la creació d'una comissió d'investigació sobre les clavegueres de l'Estat. La iniciativa pretén que el Congrés investigui "la vinculació de diversos estaments oficials de l'Estat i un entramat mediàtic, empresarial i parapolicial amb recursos i armes reservades a organismes estatals, al servei d'interessos il·legítims al marge de l'interès general". El Congrés ja ha realitzat dues investigacions relacionades amb les clavegueres, totes dues relacionades amb el ministeri de l'Interior del PP (l'última va ser en relació a l'operació Kitchen), i aquesta nova petició es registra després que el PSOE s'hagi negat a debatre una comissió específica sobre l'espionatge a polítics amb el programa Pegasus.
Aquest dimecres, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, defensava al Congrés la legalitat de les actuacions del CNI en l'espionatge a l'independentisme, i tancava la porta a la comissió d'investigació sobre Pegasus que demanen els socis de l'executiu espanyol, perquè al seu entendre "ja existeix una comissió de secrets oficials per a aquesta finalitat" i en la reunió de la setmana passada "ja es van ensenyar els documents". Segons Bolaños, la democràcia espanyola "funciona" i els seu govern vetlla perquè no hi hagi qualsevol "vulneració de drets fonamentals". Bolaños va fer aquestes manifestacions durant la seva compareixença a la Comissió Constitucional del Congrés, on va apuntar que "entén perfectament" la "preocupació" de les persones que surten a la informació de The New Yorker, però "la democràcia espanyola funciona i protegeix tothom, igual que ho fa el CNI".
A l'escrit, els que demanen la comissió, recorden que el 2018, amb la moció de censura a Mariano Rajoy i l'arribada al govern espanyol de Pedro Sánchez, s'esperava que el nou ministre de l'Interior expliqués el que se sabia sobre l'anomenada policia patriòtica. D'aquesta manera, critiquen que a dia d'avui no s'ha informat a la ciutadania de quines han estat les conseqüències de les comissions dutes a terme fins ara i que, fins i tot, alts càrrecs del govern espanyol, com el propi Pedro Sánchez, han negat l'existència de la policia patriòtica.
Tanmateix, els sol·licitants volen aclarir la relació de l'excomissari José Manuel Villarejo amb la policia, les mesures que ha pres el Ministeri de l'Interior sobre les presumptes irregularitats de Villarejo, investigar la possible existència d'una trama parapolicial al marge de la legislació i posar mesures per evitar "trames d'espionatge irregulars". En l'escrit del registre, els grups reclamen que s'investigui la "vinculació de diversos estaments oficials de l'Estat i un entramat mediàtic, empresarial i "parapolicial" suposadament sufragats amb fons reservats".
Evitar més trames d'espionatge
Amb aquesta comissió, volen que s'arribin a proposar mesures oportunes de prevenció i control parlamentari dels serveis secrets espanyols i del ministeri de Defensa per tal d'impossibilitar la creació en un futur de trames d'espionatge irregulars o de qualsevol estructura policial paral·lela al marge de la legislació vigent. Els sol·licitants donen un màxim de tres mesos a la comissió per culminar les seves investigacions i elevar els resultats al ple del Congrés dels Diputats per tal que es puguin debatre.