L'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella, ha mostrat la seva indignació contra el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) del Departament d'Interior del Govern perquè ha rebut una alerta en castellà. En una publicació al seu compte de X, Abella ha denunciat que ha rebut per part del CECAT una notificació sobre la prealerta Inuncat al correu electrònic de l'Ajuntament en castellà. Abella pregunta a Interior el motiu pel qual l'alerta arriba en castellà i no pas en català i afegeix "agrairia que no es torni a repetir". L'alcaldessa ha assegurat que "és inadmissible" que un departament de la Generalitat "no es dirigeixi en català a la resta d’administracions i a la ciutadania".
Hola @interiorcat he rebut per part del CECAT aquesta notificació al correu d’alcaldia de l’ajuntament d’Isona i Conca Dellà. A banda de preguntar per quin motiu es fa en castellà, agrairia que no es torni a repetir. És inadmissible que un departament de la @gencat no es… pic.twitter.com/hv2AwURoL8
— Jeannine Abella (@Jean_Abella) October 8, 2024
La resposta de Protecció Civil no s'ha fet esperar, i a través del seu compte de X ha assegurat que aquest dilluns el comunicat INUNCAT traduït al castellà només s'envia a la CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) quan afecta el seu àmbit de competència, i en aquest cas també es va enviar a tots els contactes INUNCAT "que ja havien rebut el comunicat ordinari en català".
Ahir el comunicat INUNCAT traduït al castellà, que s'envia només a la CHE quan afecta el seu àmbit de competència, també es va enviar a tots els contactes INUNCAT que ja havien rebut el comunicat ordinari en català https://t.co/uGeNBPT6ZV
— Protecció civil (@emergenciescat) October 8, 2024
Un Govern espanyolista
El Govern de Salvador Illa, que va arrencar el 9 d'agost, ja està deixant senyals que serà més espanyolista que la resta. Feia més de 15 anys que no hi havia un president no independentista que ocupés el Palau de la Generalitat. Una de les primeres mostres va ser l'aparició de la bandera espanyola a la Sala dels Diputats de l'edifici, on els presidents es reuneixen habitualment amb els seus convidats. Durant la passada legislatura, amb Pere Aragonès, com a president de la Generalitat, en aquest mateix espai només hi havia la senyera i la bandera europea. La bandera espanyola només va aparèixer en les anteriors legislatures amb les trobades amb el president espanyol, Pedro Sánchez.
La polèmica amb el Govern d'Illa va començar dos dies després de ser investit president. L'11 d'agost, Salvador Illa va prometre el càrrec al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i va ser criticat pels espanyolistes perquè darrere seu només hi havia la senyera i no pas la bandera espanyola. El president d'Impulso Ciudadano, José Domingo, va denunciar que amb l'absència de la bandera espanyola, Illa traïa al seu compromís de governar per tots els catalans.
Primer debat de política general amb el PSC al Govern
L'última vegada que hi va haver un debat de política general al Parlament amb el PSC al Govern va ser el 2009. Aquell executiu d'ara fa 15 anys el presidia José Montilla, en la segona edició del tripartit que van formar socialistes, ERC i ICV-EUiA. Salvador Illa s'estrena aquest dimarts en el seu primer debat de política general com a president. A partir de les 16:00 hores, serà l'encarregat d'exposar les propostes del seu nou Govern. Els socialistes busquen aconseguir el suport d'ERC i Comuns, i ja han avançat que un dels seus "grans blocs" serà l'habitatge que serà el centre del discurs d'Illa.