El que semblava un reportatge a RTVE més sobre el desplegament policial a Las Palmas de Gran Canària durant les nits de Carnaval ha acabat revelant la presència d'una bandera amb la Creu de Borgonya, que segles enrere va ser l'emblema de l'Imperi Espanyol i ara la ultradreta se l'ha fet seva. El vídeo continua publicat a les xarxes socials, on s'ha omplert de comentaris negatius pel fet que el cos de la Policia Nacional tingui penjada aquesta bandera juntament amb l'espanyola en una de les seves comissaries a la ciutat canària, i també alguns pocs que neguen la relació entre la Creu de Borgonya i la ultradreta espanyola. Aquesta bandera ha estat present també en les protestes contra l'amnistia i els pactes de l'independentisme amb Pedro Sánchez davant la seu del PSOE, sense anar més lluny. "No veieu que és Carnaval! Són neonazis disfressats de policies!", ironitza un usuari a X.
🔸 En fiestas como el carnaval la labor de las fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado es fundamental para garantizar el disfrute de todos. Un equipo de esta casa ha acompañada a la Policía Nacional para conocer que papel juegan en las noches de mogollones.
— RTVECanarias (@RTVECanarias) February 13, 2024
🎙️ @elenNg90 pic.twitter.com/uudASm4lpI
Més problemes per a Marlaska enmig de la crisi de Barbate
Aquest vídeo, però, no només ha generat comentaris a les xarxes socials, sinó que també ha tingut repercussions polítiques. El portaveu de Sumar a la Comissió d'Interior i dirigent d'Izquierda Unida, Enrique Santiago, ha reaccionat ràpidament demanant al govern espanyol (del qual el seu partit forma part) que depuri responsabilitats per la presència d'aquesta bandera. Santiago ha presentat una sèrie de preguntes parlamentàries al Congrés, recordant que la Creu de Borgonya va ser adoptada pels carlistes el 1935, quan es va reorganitzar el requetè com a "grup paramilitar clandestí". També durant la Guerra Civil aquesta bandera va ser emprada pels regiments carlistes dins del bàndol feixista, segons explica el diputat. "Aquesta bandera està relacionada actualment amb la simbologia ultradretana, ja que l'empren els grups d'extrema dreta en les seves performances o aficionats ultres en partits de futbol", insisteix, després de detallar la història de la bandera. Per això, pregunta al ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska si es depuraran responsabilitats i per si per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat la bandera de la Creu de Borgonya és considerada un símbol o expressió d'odi.
Segons ha publicat ElDiario.es, la Policia Nacional ja hauria obert un expedient intern després de la publicació del reportatge a la televisió, explicant que aquesta bandera va ser confiscada en una manifestació i que la sala on es graven les imatges de la reunió no és l'oficina habitual de l'inspector. El que no han explicat és per quin motiu estava penjada en la sala on s'estava organitzant el dispositiu per a la nit de Carnaval per sota de la bandera espanyola.