Rajoy vol fer vehicular el castellà a l'escola catalana aprofitant l'aplicació de l'article el 155 i les reaccions no s'han fet esperar. Un dels primers a posar el crit al cel per la proposta ha estat el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, qui veuria la mesura com una mostra de "mala fe i voluntat de continuar fent mal a Catalunya". Ho ha dit en un tuit, on també ha aprofitat per fer autocrítica per la "irresponsabilitat" que suposa no haver format encara un "govern republicà".
L'expresidenta del Parlament i diputada d'ERC, Carme Forcadell, ha volgut mostrar el seu suport a l'escola catalana i ha reivindicat el "consens social" del qual ha nascut l'ensenyament en català.
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, també ha criticat aquesta "imposició per la força" i ha reivindicat la defensa del "model d’èxit i garantia de cohesió que és la immersió" lingüística. En la mateixa línia anava la queixa de Crida per la Democràcia: "El que no han guanyat a les urnes ho volen aconseguir amb el 155".
El líder de Catalunya En Comú Podem, Xavier Domènech, ha recordat que el PP només té quatre diputats al Parlament de Catalunya, però des de Madrid està prenent decisions que representen una "intervenció del model educatiu". A la vegada, també ha pressionat els partits independentistes perquè defensin "l'autogovern i no qui el presideixi".
En resposta als primers missatges de Tardà, el diputat dels comuns Joan Josep Nuet ha alertat del perill de "perdre les institucions i la llengua" si no es forma un govern aviat. "Que el legitimisme no cegui la nostra vista", ha aconsellat. El mateix demana la seva companya de grup, Jéssica Albiach, per aconseguir treure "les urpes del PP del nostre autogovern".
Des del grup de PSC-Units, s'ha manifestat el diputat Ramon Espadaler que ha considerat "no tolerable" que Rajoy "dicti la política lingüística de la mà de SCC", a qui ha comunicat la proposta durant una reunió a la Moncloa.