El Marroc ha llançat una indirecta a Espanya a través de dos mitjans governamentals, especulant amb si el país donarà estatus de refugiat polític al president a l'exili, Carles Puigdemont. Ha estat una ofensiva diplomàtica en un dels punts més sensibles de la política espanyola, coincidint amb el fort malestar que ha causat al Marroc el fet que el líder del Front Polisario, Brahim Gali, hagi estat tractat d'una malaltia en un hospital de Logroño (La Rioja).
Dos mitjans marroquins, Le Collimateur i Hespress, considerats propers al ministeri de l'Interior i als serveis d'intel·ligència a l'exterior, han publicat la notícia que Puigdemont podria beneficiar-se de l'estatus de refugiat polític, però al final precisen que és només un relat de ficció que té voluntat pedagògica. "Tranquils, això només és una ficció, però és igualment significativa. Per tornar a la realitat, cal assenyalar que Espanya no ha tingut la desgràcia de tenir un veí que hagi acollit, finançat i fins i tot armat un moviment separatista contra la seva unitat territorial", en al·lusió al fet que no ha abastit cap moviment armat català.
La publicació, però, és tota una indirecta diplomàtica a Espanya i posa de manifest que al Marroc interpreten que el president a l'exili és qui més preocupa el govern espanyol.
En el seu relat, Le Collimateur cita una suposada font del ministeri d'Afers Exteriors que argumenta que els drets humans són indivisibles i consideren "lògic" que el Marroc invoqui les mateixes raons humanitàries que van servir perquè Espanya acollís Bhrahim Ghali.
Assegura que el líder del Front Polisario va entrar a Espanya amb una identitat falsa i documentació falsificada per les autoritats algerianes i, malgrat que hi ha una ordre de detenció internacional contra ell des del 2016 emesa per l'Audiència Nacional espanyola per assassinats, detencions il·legals, terrorisme, tortures i desaparicions forçades, segons la font citada per aquest mitjà marroquí.
"Espanya, que combat el separatisme al seu territori (Catalunya, País Basc, especialment) no pot encoratjar el separatisme a altres llocs, com el cas del Marroc, a qui això no obstant, considera un soci estratègic privilegiat", afegeix la informació citant fonts governamentals.
No només això, Le Collimateur assegura que en el moment que ha publicat la informació, la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha contactat amb el seu homòleg marroquí, Nasser Bourita, per abordar el tema. Es desconeix si això és cert o forma part del relat fabulat sobre Puigdemont, però està publicat com una dada certa.
En una altra informació el diari titlla d'"arrogants" les declaracions que va fer ahir la ministra d'Afers Exteriors espanyola, pel suport que va donar a l'acollida del líder del Front Polisario, i considera que contradiu les seves afirmacions parlant d'una bona relació entre el Marroc i Espanya.