La notícia que el Tribunal Suprem s'oposa a indultar els presos independentistes catalans ha entrat com un obús a la primera reunió del nou Govern de la Generalitat, quan tot just era a punt d'arrencar. No ha estat cap sorpresa, però òbviament ha estat motiu de comentari entre els renovats companys de viatge, més després que aquest dimarts Pedro Sánchez, que és qui tindrà l'última paraula, donés a entendre que podria concedir-los. La primera trobada del consell executiu, instants després de la cerimònia de presa de possessió dels consellers, ha servit per engegar els motors, però no s'hi ha aprovat res. "Encara no hi havia marge perquè el govern no estava en marxa", asseguren fonts del govern. 


Aragonès compareix a la galeria Gòtica escudat pel seu govern. / S. Alcàzar

"La nostra proposta és l'amnistia, però també tenim clar que no ens oposarem a cap mesura que pugui alleujar el dolor dels presos, les seves famílies i la societat catalana", ha conclòs Aragonès durant la compareixença posterior al primer conclave del seu govern. "Davant de qualsevol oportunitat en una situació de repressió tan dura, no ens oposarem a cap mesura", ara bé, ha afegit que esperen "una solució justa" i que "la proposta que suscita més consens és l'amnistia i l'autodeterminació". Sobre l'informe emès pel magistrat Marchena en nom del Suprem, ha lamentat que "segueix la línia repressiva d'una causa general contra l'independentisme". 

 

Sánchez i Puigdemont

En els propers dies, Pere Aragonès despenjarà el telèfon per contactar amb Pedro Sánchez i començar a despatxar les dues prioritats que s'ha fixat a l'hora d'interlocutar amb el govern espanyol. D'una banda, la gestió dels fons europeus per la lluita contra la pandèmia, i que Madrid ha de distribuir entre les CC.AA. en funció dels projectes presentats per cadascuna. L'altre gran assumpte és l'etern conflicte polític enquistat i la resurrecció de la promesa taula de diàleg

Fa més d'un any que l'espai de negociació entre els governs català i espanyol es troba en hibernació, pràcticament des de l'endemà del dia que va néixer. Tant ERC com l'executiu del PSOE i Podemos atribueixen aquesta letargia a les poques ganes que hi va posar per la part catalana l'anterior president Quim Torra. Ara que són els republicans qui porten la batuta, confien que pugui reactivar-se i avançar.

En paral·lel, el president té previst també viatjar a Waterloo per entrevistar-se amb Puigdemont. Així mateix, s'encetaran els contactes per reunir de manera imminent l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, que ha de congregar tant els partits polítics independentistes com les entitats i representants de la societat civil. 

Bon clima i treball en equip

Al marge del procés, entre les primeres accions que desenvoluparà el govern Aragonès tindran a veure amb el pla de rescat social i la reactivació econòmica. 


Reunió del consell executiu. / S. Alcàzar

Durant la seva compareixença, i malgrat la profunda renovació de consellers -només dos repeteixen- Aragonès s'ha declarat "hereu del govern que ens ha precedit" i s'ha compromès a donar "continuïtat institucional". En aquest sentit ha destacat el "bon clima" entre tots els nous membres de l'executiu i s'ha mostrat confiat que seguiran "treballant en equip". 

A la imatge principal, Aragonès, Puigneró i Vilagrà seguits de la resta del Govern. / S. Alcàzar