El mes en què es pretenen tramitar els indults per part del govern de Pedro Sánchez, aquest juny, aniran en paral·lel a un interès creixent de Felip VI per visitar Catalunya. En concret, es preveu la seva presència tres vegades i una altra l'1 de juliol. L'agenda de la Casa Reial, de moment, s'obre a tres dates possibles.
D'una banda, el Cercle d'Economia ha convidat el rei a inaugurar a Barcelona la reunió anual el proper dia 16 de juny, que clausurarà el president espanyol Pedro Sánchez l'endemà passat, un fòrum que se centra en "la reconstrucció econòmica i empresarial davant la greu crisi econòmica i social".
De l'altra, els propers 27 i 28 de juny, Felip VI tornarà a la capital catalana per a l'estrena del Mobile World Congress (MWC), una cita a la qual sempre assisteix i que l'any passat es va cancel·lar a les portes que de l'esclat de la pandèmia.
Però encara queda una darrera data. El monarca completarà els seus desplaçaments, aquesta vegada acompanyat de la reina Letizia i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, per assistir a la cerimònia de lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona l'1 de juliol. L'organització encara no ha confirmat si la gala tornarà a celebrar-se a Barcelona, davant les traves que troba per fer-ho a Girona pel rebuig del seu consistori a la figura del rei. Aquesta cita, que el 2020 també es va suspendre, es comprimirà en una dia, quan en altres edicions s'havia desenvolupat en dues jornades.
Davant aquesta successió de visites, pendents de la confirmació oficial per part de la Casa Reial, la Generalitat no ha revelat per ara quina serà l'actitud que adopti el president Pere Aragonès, molt crític amb el monarca des de la seva anterior etapa al Govern. "Encara queden lluny", apunten fonts de la Generalitat consultades per Efe, que afegeixen que hi ha marge de temps per prendre les decisions corresponents.
A més, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, recorda que Felip VI "va encoratjar la repressió" contra els catalans en el seu discurs del 3 d'octubre del 2017 i es va inclinar per donar suport "als ideals pretèrits i antidemocràtics", en comptes de complir "la seva funció d'arbitrar el conflicte".
L'última vegada que el rei va estar a Catalunya va ser amb Sánchez el passat 5 de març per visitar la fàbrica de Seat a Martorell. Les seves visites sempre creen polèmica, per la seguretat que l'envolta i les no trobades amb el govern català. La més sonada va ser la seva absència al lliurament de despatxos als nous jutges catalans que els socialistes van veure com una manera de "no generar més tensió política".