Els informatius de TV3 són els més plurals de Catalunya. Així es desprèn de l'últim informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que analitza la pluralitat de veus en els principals mitjans audiovisuals catalans durant el segon quadrimestre del 2018, entre els mesos de maig i agost. De la mateixa manera, l'estudi també certifica que, en tots els mitjans analitzats, el PP ha estat el partit amb més temps de paraula en els informatius diaris. 

Concretament, durant aquests quatre mesos, els telenotícies de la cadena pública catalana van donar la paraula a 30 agrupacions polítiques. Per darrere se situen els de RAC1, amb 29 agrupacions; Catalunya Ràdio, amb 28 agrupacions; TVE Catalunya, amb 24 agrupacions, i 8tv, amb 22 agrupacions. 

De la mateixa manera, segons l'informe del CAC, Catalunya Ràdio, TV3 i RAC1 són els mitjans que van fer més entrevistes i amb més diversitat de veus. Catalunya Ràdio va tenir 22 veus diferents; TV3, 20; RAC1, 16; el 3/24 i 8tv, 15, i TVE Catalunya, 11.

PP, Cs i PSOE, amb més presència

El context de l'informe ha estat marcat, per una banda, per la formació d'un Govern a Catalunya presidit per Quim Torra. Per l'altra, pel canvi de govern espanyol, després de la moció de censura que va fer fora Mariano Rajoy i va investir Pedro Sánchez.

En aquest context informatiu, el PP ha estat la força política amb més presència a tots els mitjans analitzats, especialment pel procés de renovació interna com a conseqüència de la renúncia de Rajoy a la presidència del partit. El mitjà on ha tingut un percentatge més elevat ha estat 8tv, amb un 15,8%, seguit de RAC1 (13,4%), TVE (13,1%), TV3 (11,5%) i Catalunya Ràdio (10,4%).

Pel que fa a TV3, la segona formació en temps de paraula va ser el líder de l'oposició, Ciutadans, amb un 9%, i la tercera el PSOE i el PSC, amb un 8,4%.

En les retransmissions en directe de sessions parlamentàries, actes institucionals o polítics, el PP també lidera a la televisión pública catalana, amb el 40% de les retransmissions de TV3 i el 20,7% al 3/24. La moció de censura i la renovació del PP van ser, de nou, la causa.

Les entitats

A banda dels partits polítics, el CAC també analitza les entitats que intervenen, per un cantó o per l'altre, en el debat polític. Representen un 2% del temps a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1, i un 1% a TVE i 8tv. L'ANC i Òmnium Cultural van ser les dues principals entitats a TV3, Catalunya Ràdio, 8tv i RAC1. A TVE, van ser Òmnium i Societat Civil Catalana.

L'informe també comptabilitza les entrevistes a membres d'aquestes entitats, excepte a TVE, on no han estat entrevistats. L'Associació Catalana pels Drets Civils --que reuneix els familiars dels presos i exiliats polítics-- va ser la més present a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1, mentre l'ANC ho va ser a 8tv.

 

La presència de la dona continua sent inferior

Finalment, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya també analitza la presència de les dones, que ha augmentat respecte l'estudi anterior, però que continuen estant infrarepresentades. La presència va ser inferior a la dels homes a tots els canals i emissores analitzades, tant en els informatius com en les entrevistes, debats i altres intervencions. Només hi ha una excepció, els debats de 8tv, on van ser el 63,6% dels onze participants.

En tots els casos, la presència de la dona ha superat el 32% en els informatius, i en el cas de Catalunya Ràdio ha arribat al 39,5%. En el quadrimestre anterior, el màxim el va assolir TVE Catalunya amb el 30,1%.