Embolica que fa fort. Ahir dimarts es va conèixer un informe del mes de juliol, elaborat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), sobre l'escàndol dels cartells dels germans Maragall que es van penjar en una acció coordinada des de la seu nacional del partit, com un acte de falsa bandera abans de les eleccions municipals de 2023. L'informe, entre altres coses, acusava el llavors cap de comunicació del partit, Tolo Moya, d'haver coordinat l'acció, i també que Oriol Junqueras va ser informat de l'acció, un fet que els dos implicats han negat des d'un primer moment i que ahir, tant Moya com l'entorn de Junqueras, van tornar a desmentir. La filtració d'aquest informe és un capítol més de la guerra oberta a l'interior del partit de Macià i Companys de cara al congrés nacional, que s'ha de celebrar a finals de novembre i que ha de servir per decidir qui liderarà el partit els anys vinents: si qui en fou president, Oriol Junqueras, o algun dels líders de les altres tres candidatures.

L'informe, datat del mes de juliol i signat per Xavier Mombiela, de la comissió de Compliment del partit, havia de quedar en secret i fer-se públic quan fos definitiu. Com és que no s'havia conegut fins ara, fins que s'ha filtrat a la premsa? La resposta sembla clara: l'informe encara no és definitiu. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i han confirmat a ElNacional.cat fonts del partit republicà, el Comitè de Garanties d'Esquerra va rebutjar l'informe per incomplet i per falta de concreció en les proves aportades. El mateix informe també assegurava que no hi havia una "estructura B", no censurava les "campanyes de contrast" —el nom que els republicans s'han tret de la màniga per parlar d'accions com la dels cartells o la d'enviar mariachis a la seu de Junts—, però sí que apuntava que els cartells no van ser una bona idea.

Informe no definitiu

Ara per ara, doncs, aquest informe encara està en fase de redacció, i les conclusions que ahir es van fer públiques, i que involucraven Tolo Moya, entre d'altres, no són, encara, oficials. Si bé el consell nacional del partit va aprovar-lo, va ser aquest òrgan intern d'Esquerra, per tant, el mateix partit, i no cap de les parts implicades, qui el va rebutjar, reclamant a Mombiela més detalls de la investigació.

Des de l'entorn d'Oriol Junqueras s'assegura que no es tracta d'un informe tècnic, sinó polític, i que en el capítol on s'apunta que l'expresident del partit havia tingut coneixement dels fets, des de Militància Decidim, la candidatura que lidera el de Sant Vicenç dels Horts, s'assegura que només es va escoltar el testimoni de Marta Rovira i que Junqueras no va ser cridat a declarar. La falta de proves en aquest informe també va ser denunciada pel mateix Tolo Moya fa dies i, ahir, de nou. Assegura que en diverses ocasions s'ha posat en contacte amb el partit per presentar documentació relativa als fets i poder cridar a declarar diverses persones que poden donar detalls, però que des d'Esquerra s'han negat a escoltar-lo per, diu ell, "tapar el veritable responsable". Tolo Moya acusa directament Sergi Sabrià, qui fou el cap del departament de comunicació del partit i, després, viceconseller de Comunicació del govern de Pere Aragonès, al Palau de la Generalitat.

Més llenya

El portaveu adjunt d'ERC al Parlament i membre de la candidatura que lidera Oriol Junqueras, Jordi Albert, ha considerat que l'informe intern que RAC1 va fer públic aquest dimarts té "molts forats" i és una instrucció "incomplerta". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat que la investigació sobre els cartells contra els Maragall està basada en "opinions personals i rumors". Tot i que l'informe apunta que Junqueras va tenir coneixement dels polèmics cartells abans que el cas saltés a públic, Jordi Albert està "clarament convençut" que l'expresident del partit no coneixia l'estructura B. 

"Si n'hagués tingut coneixement, hauria activat els procediments interns", ha afegit. El portaveu adjunt d'ERC al Parlament qualifica de "filtració interessada" que aquest dimarts RAC1 expliqués el contingut de l'informe tenint en compte que ni l'executiva ni el Consell Nacional del partit havien tingut accés al document, només se'ls hi havia explicat el contingut. Segons Jordi Albert, és una "vulneració flagrant del dret a la militància" i s'ha mostrat "sobtat" que l'informe hagi arribat a la premsa.

Llargs dies fins al congrés nacional

La guerra oberta i caïnita a l'interior del partit segueix, i encara queden dies per al congrés nacional. De les quatre candidatures que es presenten són la de Junqueras i la que fomenta la secretaria general, Marta Rovira, les dues que tenen més opcions, però, si no superen el 50% dels vots, caldrà fer una segona volta.