Un informe de la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia Nacional remès a l'Audiència Nacional vincula amb l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas dins de l'operació Kitchen l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, al qual se cita amb el malnom d'Asturiano, que és el que utilitzaven els policies suposadament concertats amb l'excomissari José Manuel Villarejo, segons ha acreditat la investigació judicial.
L'informe, al qual ha tingut accés Europa Press, està datat el 29 d'octubre del 2018 i es va remetre al titular del jutjat central d'instrucció número 6. En aquest informe s'analitzen els "projectes" de Villarejo, el policia empresonat des de la seva detenció el novembre del 2017, en especial perquè és la persona que es va encarregar "del maneig com a informador" de Sergio Ríos Esgueva, el xofer de la família de Bárcenas.
"Malgrat que la finalitat de l'operació denominada Kitchen o Cocina es defineix en la nota intervinguda a la carpeta Kit com la 'localització de documents de l'objectiu'", diuen els policies en referència a Bárcenas, "en realitat, es tractaria d'una operació encaminada a la localització d'aquests documents i arxius d'àudio comprometedors".
Assumptes Interns sosté que l'operació va tenir un "resultat positiu i estaria coordinada pel llavors secretari d'Estat de Seguretat", amb referència a Francisco Martínez, i afegeix entre parèntesi: "Amb coneixement de l'Asturiano i del Largo". La investigació ha determinat que els policies que operaven juntament amb Villarejo deien Asturiano a Mariano Rajoy (l'altre sobrenom era Barbas). Per la seva banda, el Largo és el malnom de l'advocat Javier Iglesias Rodó.
La Fiscalia Anticorrupció explica, a més, els missatges de Francisco Martínez, exnúmero dos del Ministeri de l'Interior —i investigat en el cas Villarejo—, en els quals reconeix que si ell acaba declarant també ho farà Mariano Rajoy.
Els agents afegeixen al seu informe que, al principi, l'operació Kitchen es va justificar com l'intent d'esbrinar "la possible ubicació" de documentació que Luis Bárcenas tindria oculta en un "amagatall només conegut per ell per informar-ne immediatament l'autoritat judicial". Els investigadors apunten que "fins ara" no existeix constància d'això.
Implicació d'"òrgans superiors" de l'Estat
Els policies d'Assumptes Interns assenyalen que Villarejo va dur a terme unes pràctiques com a policia que "col·lideixen amb les obligacions normativament exigides als funcionaris policials". Afegeixen que amb la cobertura de desenvolupar una activitat empresarial, en realitat "assumeix la pràctica de diligències restrictives de drets fonamentals sense cap cobertura legal ni judicial", percebent "sumes milionàries".
En aquest context, expliquen que s'ha "localitzat informació i documentació que relaciona el principal investigat amb una altra operació o projecte (denominada Kitchen o Cocina), aquesta vegada encarregada des d'òrgans superiors i/o directius de l'administració general de l'Estat i sense que existeixi una retribució específica o coneguda".
Aquesta mateixa afirmació va ser utilitzada pel jutge Manuel García-Castellón per acordar dilluns passat l'aixecament del secret de la peça 7 de la macrocausa Tàndem, la coneguda com a operació Kitchen. Divendres passat la Fiscalia va demanar que s'imputés l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i també l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro.
Els policies d'Assumptes Interns acrediten que "almenys en els anys 2013 a 2015" José Manuel Villarejo es va encarregar com a comissari adscrit a la Direcció Adjunta Operativa de la Policia del "maneig" com confident del xofer dels Bárcenas, Sergio Ríos Esgueva. L'informe recull converses i pagaments a càrrec de fons reservats trobats a l'habitatge habitual de l'excomissari jubilat i a la presó, així com en la del seu soci Rafael Redondo.