La conclusió del Consell d'Estat és clara i precisa: "no pot considerar-se contrària a l'ordre constitucional amb bases a la hipòtesi, d'impossible constatació en la data d'emissió del present dictamen, que el candidat proposat no compareixerà en la seu parlamentària el dia de la sessió". Així consta en el dictamen emès pel màxim òrgan consultiu del Govern espanyol, ja publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que aquest dijous va donar un revés a Rajoy. Per unanimitat dels seus membres.
És per això que, com ja s'havia avançat aquest dijous al vespre, el Consell d'Estat conclou que "no existeixen fonaments jurídics suficients per a la impugnació de la proposta de candidat a la presidència de la Generalitat, formulada pel president del Parlament de Catalunya amb data 22 de gener del 2018". El veredicte del Consell d'Estat és preceptiu, però no vinculant. Aferrant-se a això el Govern espanyol ha decidit ignorar l'informe i tirar pel dret amb la impugnació, que aquest dissabte analitzarà el TC.
El Consell d'Estat no diu res dels "temps" argumentats per la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría. En el seu dictamen, subratlla "la diferència entre la versemblança d'una previsió i la certesa de la seva realització". I llança un dard a la Moncloa, recordant-los aquesta "certesa" no pot basar-se en què sigui detingut o "donant per segur el contingut de les decisions judicials que puguin adoptar-se en el futur".
Si bé l'òrgan consultiu considera que la presència de Carles Puigdemont a l'hemicicle durant el debat d'investidura és un "requisit de validesa", també recorda que la incompareixença del candidat de Junts per Catalunya, a hores d'ara, és simplement una hipòtesi. Es basa en una sentència del mateix Tribunal Constitucional del 27 de juny del 1985. El TC, segons les seves pròpies paraules, "ha de pronunciar-se respecte dels preceptes impugnats, no sobre eventuals i hipotètiques interpretacions dels mateixos".
En aquest sentit, tenint en compte la jurisprudència, el Consell d'Estat assegura que la impugnació de la proposta de Roger Torrent, que es limita a proposar Puigdemont com a candidat, així com la convocatòria del ple amb aquest candidat, "entraria dins el que el Tribunal Constitucional considera impugnacions preventives o hipotètiques".
Format i delegació
A més de l'informe per a impugnar la candidatura de Puigdemont, el Govern espanyol també va demanar l'opinió sobre diverses qüestions relacionades, com són la convocatòria d'un ple d'investidura d'un diputat que no es troba a l'Estat espanyol i la delegació de vot sol·licitada pels quatre consellers que es troben exiliats a Bèlgica. En el dictamen corresponent, l'òrgan consultiu sosté que Puigdemont ha de ser present a l'hemicicle i que els diputats a l'estranger no poden delegar el vot.
Sobre el primer aspecte, el Consell d'Estat assegura que "el reglament del Parlament no admet que el candidat proposat pel president de la cambra pugui estar absent del debat d'investidura, ni que la seva intervenció davant el ple de la cambra pugui realitzar-se per mitjà de persona interposada o a través de procediments telemàtics".
Segons el dictamen, "el candidat a la presidència de la Generalitat ha de participar personalment i de forma presencial en la sessió d'investidura, exposant el seu programa i intervenint en el debat 'des de la tribuna o des de l'escó', com preveu l'article 83.3 del Reglament del Parlament de Catalunya". Es remet a l'informe dels lletrats del Parlament. Si els "òrgans competents" de la cambra ho autoritzessin, adverteix, "incorrerien en un vici d'inconstitucionalitat". L'acord plenari seria impugnable.
Sobre la delegació de vot, el Consell d'Estat assegura que el cas dels diputats a Brussel·les no entra dins els supòsits que contempla el reglament. Segons l'òrgan consultiu, no poden aferrar-se a la "incapacitat perllongada" que ha permès la delegació dels presos. El concepte d'incapacitat, justifica, "exigeix la involuntarietat en el concurs de la causa que impedeix la votació personal". Creuen que no és el cas: "Lluny d'això, els diputats absents ho estan per la seva lliure decisió i de manera totalment voluntària".