La teoria que Rússia fomentava l'independentisme a través de webs de notícies falses i retuits massius favorables al procés s'esmicola. El Parlament del Regne Unit ha rebut l'informe d'un expert nord-americà en xarxes socials que desmunta la tesi defensada pel diari El País i pel think tank estatal Real Instituto Elcano, que des del mes de setembre del 2017 publica que Rússia entrava en el procés català amb l'ús de webs falsàries i d'una legió de bots —perfils de xarxes socials automatitzats que són capaços de convertir en tendència qualsevol informació— per afavorir la independència de Catalunya. L'informe assegura que la teoria de la ingerència dels russos es basa en una recerca "descuidada i esbiaixada".

L'informe, elaborat per l'expert en xarxes M. C. McGrath, afirma que la teoria de la conspiració defensada per El País se sustenta en arguments "febles i imprecisos". En concret assegura que "hi ha manca de precisió en les eines d'anàlisis digital", que la metodologia d'investigació "és dubtosa", que "s'ignora l'existència de robots o perfils falsos que difonen missatges contraris a la independència" i que "s'exagera la influència d'activistes com Julian Assange".

 

 

L'informe manté que les afirmacions dels autors de "la tesi de la conspiració" estan plenes "d'errors atroços", i per demostrar-ho posa d'exemple l'anàlisi del perfil del fundador de Wikileaks. L'article d'El País explica que una auditoria de TwitterAudit revela que un 59% dels seguidors d'Assange són perfils falsos i, segons l'informe del Parlament britànic, "aquesta afirmació és completament inexacta" perquè es basa en dades extretes d'anys abans que Assange comencés a piular: "Assange va començar a tuitejar el 14 de febrer del 2017 i les dades són del 12 de febrer del 2014", explica.

Anàlisi esbiaixada

El document que desmunta la teoria de la ingerència russa destaca que només es tenen en compte els tuits, retuits i informacions que atien l'independentisme, però que en canvi es passa per alt la difusió de missatges anticatalanistes que també estan impulsats per bots.

En concret destaca un tuit d'un compte anomenat @marilena_madrid, que va tuitejar una notícia de l'ABC on evidenciava que Puigdemont començava una gira per Europa buida de suports i de reunions. Aquesta piulada es va retuitejar 15.000 vegades, però només va tenir 99 "m'agrada". Segons M. C. McGrath, aquest compte respon a un robot perquè "normalment" els perfils automatitzats tenen molts retuits i pocs "m'agrada".

tuit puigdemont

L'escrit s'ha elaborat després que l'esmentat diari, una experta del think tank participés en una comissió d'investigació al Parlament britànic sobre l'ús de les fake news i el seu impacte en els processos electorals. Amb aquesta investigació es pretenia descobrir si Rússia va intervenir en el procés català de la mateixa manera que amb la campanya a favor del Brèxit.